Skupaj razkrivamo

14.3.2011

Vzemite kandido v svoje roke
Besedilo: Christine Berk

Kandido ima vsak. ?!?
To je stavek, ki smo ga neštetokrat slišali od stroke, ko smo opozarjali na težave s kandidiazo (razbohoteno kandido). In če smo že tisočkrat ponovili, povejmo še enkrat. Res je, da ima kandido vsak, tako kot ima vsak tudi levkocite. Vendar za levkocite zelo dobro vemo, koliko jih imamo, ko je stanje normalno, koliko je rahlo nevarno in kdaj njihovo število kaže na resne zaplete. Zakaj tudi pri kandidi ne moremo točno vedeti, pri kateri številki se navadna kandida, ki jo ima vsak, prelevi v resno tveganje za zdravje, ki mu rečemo kandidiaza (v uporabi so tudi izrazi kandidoza ali kandidaza)? Zato smo pregledali, kaj se je v zadnjih letih spremenilo v možnostih diagnostike kandidiaze, ki jih imamo na voljo v Sloveniji.

Zjutraj na tešče pljuniti v kozarec čiste vode in opazovati, kaj se zgodi z našo slino, je najbolj enostaven in tudi najbolj poznan prvi test, kako ugotoviti prisotnost razbohotene kandide v našem telesu. 

Resnično je zgoraj opisan test, ki ga lahko opravimo takoj naslednji dan zjutraj na tešče, preden si umijemo zobe, eden najbolj preprostih. Vzamemo prosojen kozarec in natočimo čisto vodo, ki naj bo po možnosti filtrirana ali ustekleničena, da se izognemo odvečnemu kloru. Pljunemo v vodo in počakamo 10-15 minut. Če opazimo, da se s površja spuščajo nitke in se na koncu naša slina sesede na dno kot kakšna vatka, vemo, da v naši slini prevladujejo kvasovke. Ker je zjutraj stanje sline v naših ustih odličen pokazatelj stanja sluznic nasploh, na osnovi tega sklepamo tudi o razmerju moči v črevesni flori. Zdrava slina bo ostala kompaktna na površju. Pomanjkljivost tega testa je le v tem, da vam ne more povedati, koliko razširjena je težava. Ne glede na to, ali je kvasovk 60 ali 90 %, bodo rezultati podobni, zato se tudi pri terapiji lahko dogaja, da se počutite veliko bolje, pa test s slino še vedno ne kaže takšne slike, kot bi jo pričakovali. Ne odnehajte! Slina, ki kompaktno stoji na površini vode ni pravljica, res pa je za takšen rezultat včasih potrebno veliko pospraviti po telesu. 

V lekarnah in preko spleta je na voljo t. i. hitri test za ugotavljanje okužbe s kandido, ki se imenuje CanDia5. CanDia5 je imunokromatografski kvalitativni test, ki v vzorcu krvi potrdi ali ovrže prisotnost protiteles IgG, ki jih imunske celice tvorijo za obrambo proti kandidi. Če je kandida prisotna, se prisotna protitelesa IgG v 10 minutah obarvajo rdeče. Preprost test, ki ga opravimo doma s pomočjo varne lancete, s katero vzamemo kri iz konice prsta in jo s kapalko nanesemo na testno ploščico. Test pokaže prisotnost protiteles zoper večino vrst kandide. 

V raznih laboratorijih po Sloveniji opravljajo krvne teste na antitelesa in mikrobiološke preiskave brisa kože, nosne in vaginalne votline, kašlja oz. sluzi, ki jo izkašljamo, blata in urina. Največja težava pri tovrstnem pregledu je pravilna interpretacija rezultatov, ki je odvisna od izkušenosti in ozaveščenosti zdravnika ter tega, ali se ocenjuje celotno zdravstveno stanje bolnika ali le en izvid. V Sloveniji še nimamo zasebnega mikrobiološkega laboratorija, zato takšne preglede lahko opravite le v »državnih«. Teoretično to lahko storite tudi brez napotnice in na lastno zahtevo, vendar smo pogosto slišali, da so v nekaterih laboratorijih takšne zahteve zavrnili, češ da je to »brez zveze in da ima kandido itak vsak«. Če se vam ne ljubi prepričevati slabo plačanih slovenskih mikrobiologov, se lahko na takšne preiskave odpravite v Avstrijo ali na Hrvaško, kjer imajo zasebne laboratorije za mikrobiologijo in izvajajo vse vrste takšnih testov. 

Meni osebno se zdi najbolj zanimivo diagnosticiranje kandide oz. zdravstvenega stanja na podlagi žive kapljice krvi. Zdravnik pacientu pred odvzemom pojasni, kakšna je slika zdrave krvi oz. zdravega človeka, šele nato odvzame kapljico krvi iz prsta in jo direktno nanese na predmetno stekelce, ki ga potem vstavi pod mikroskop. Ta metoda, ki se imenuje Mikroskopska analiza krvi Darkfield, je zelo lahko izvedljiva, neboleča in zdravju neškodljiva. Pregled krvi je treba opraviti v naslednjih 20 minutah po odvzemu vzorca. Najbolj fascinantno je, da človek lahko na ekranu opazuje gibanje – življenje, stanje svoje lastne krvi in ima dejansko priložnost videti, kaj se dogaja znotraj ožilja in posredno v njegovem celotnem telesu. Za ohranitev zdravja in vzdrževanje ravnovesja notranjega telesnega okolja sta temeljna pogoja pravilna prehrana in zdrav način življenja. A tempo življenja je tako hiter, da na temeljna pravila v vsakdanu pozabimo in smo potem preprosto sami krivi, če je to ravnovesje dlje časa porušeno in pride do bolezni. Zato se zdi še bolj pomembno dejstvo, da lahko zdravnik s to metodo zelo natančno ugotavlja pomanjkanje pomembnih vitaminov (B12, folna kislina in železo), mineralov, oligoelementov, maščobnih in aminokislin, zmanjšano odpornost organizma, dehidracijo telesa, pomanjkanje kisika v krvi, nagnjenost k alergijam in prehranski preobčutljivosti. Prepozna lahko tudi prisotnost kronične bolezni, okvare celic zaradi oksidacijskega stresa, obremenjenost notranjih organov, pomanjkljivo prebavo in presnavljanje ter prisotnost virusov, bakterij in parazitov.

Nenazadnje odvzem majhne kapljice krvi omogoča poleg zgoraj naštetega še oceno stanja rdečih krvnih celic (eritrocitov), belih krvničk (levkocitov) in trombocitov ter oceno škodljivih učinkov prostih radikalov na krvne celice in morebitno potrebo po antioksidantih. 

Naslednja možnost, ki nam je na voljo, je diagnosticiranje prisotnosti kandide z bioresonanco z napravo BICOM. Bioresonanca lahko s precejšnjo zanesljivostjo diagnosticira kandido, lahko pa se uporabi tudi v terapevtske namene. Ta metoda sicer ne more uničiti kandide, lahko pa jo na nek način »zadržuje«, medtem ko jo vi obdelujete z drugimi sredstvi. Torej, bioresonanca bo uspešna le ob sočasnem odpravljanju vzrokov in doslednem izvajanju diete. V nasprotnem primeru si z bioresonačnimi terapijami kupujete le nekaj premora pred ponovnim izbruhom. 

Diagnostika kandide zahteva celostno opazovanje simptomov. 
Če test s kozarcem ali kakšen drug test pokaže prevlado kandide, vendar ne čutite spodaj naštetih simptomov, ni razloga za preplah. Kandido je sicer treba obvladati, preden ona obvlada vas, vendar “ne gori”. Če pa se najdete tudi v več opisanih simptomih, potem je to znak, da vam kandida res greni življenje in da se je je dobro lotiti bolj sistematično. 

Simptomi: 
Utrujenost, bolečine v mišicah.
Slab spomin.
Neprizemljenost.
Težko sprejemanje odločitev.
Vročični oblivi, trdost ... 
Bolečina v trebuhu, napihnjenost, plini ... 
Zaprtost ali driska brez očitnega razloga.
Bolečine v sklepih, zatekline.
Pogosta vaginalna vnetja, beli tok.
Povečana prostata, impotenca.
Izguba seksualne želje.
Neplodnost, neredne menstruacije.
Napadi anksioznosti in joka.
Mrzle roke in noge, občutek “prepiha”.
Iritiranost in tresavica, ko ste lačni.
Pogosta vnetja ledvic, mehurja, sečevodov.
Glivice na nogah, nohtih, lasišču.
Poslabšanje stanja ob oblačnem vremenu.

Če bi radi izvedeli, kako je možno, da kandida res povzroča vse našteto, vam priporočamo v branje Resnice in zmote o kandidi (http://shop.zazdravje.net/). 


Ključne besede:
kandida, slina, črevesna flora, bioresonanca, diagnostika, simptomi

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: