Skupaj razkrivamo

8.4.2011

Blagodejno čiščenje črevesja
Besedilo: Adriana Dolinar

Skrb za redno čiščenje črevesja naj bi bila tako priporočljiva kot skrb za redno higieno ustne votline! Žal pa se mnogim kar stemni pred očmi, ko samo pomislijo na izpiranje črevesja, zlasti če so v preteklosti doživeli slabo izkušnjo ob tem (klistir pred porodom, pred pregledom črevesja ipd.). Kljub navidezni neprijetnosti te metode čiščenja telesa pa blagodejno izpiranje črevesja - klistiranje ponovno uporablja vse več ljudi. 

Od nekdaj so ga priporočali tudi terapevti, ki jim celostna obravnava zdravstvenih težav ni tuja. Izvor mnogih obolenj se namreč vse bolj odkrito povezuje tudi z zastajanjem toksinov v telesu. Zastoj teh je še večji, če je čiščenje skozi črevesje pomanjkljivo. 90 % kroničnih obolenj naj bi bilo po navedbah združenja Royal Society of Medicine iz Združenega kraljestva posledica okužb gastrointestinalnega trakta. Razlog za tako katastrofalno stanje črevesja in s tem tudi celotnega telesa pa je med drugim treba iskati tudi v vse večji vsebnosti toksinov v našem življenjskem okolju in s tem tudi v zaužiti hrani, prevelikih količinah zaužitega sladkorja, mesa, v uživanju zlasti predelane, z vitalnimi snovmi osiromašene hrane, obilici zaužitih zdravil itd.

Z naravnim klistiranjem telesu pomagamo pri odstranjevanju toksinov, ki čakajo na izločanje v debelem črevesju. Z blatom se namreč izločajo ostanki prebavljene, ob motnjah neprebavljene hrane pa tudi presnovljeni strupi. Klistiranje izloča iz črevesja tudi obloge na stenah črevesja. Te nastanejo iz zastale črevesne vsebine, ki se v črevesju kopiči tekom let. Izločanje takšnih oblog je koristno, saj so lahko prav te povod za obolenje črevesja, pa tudi celega telesa. Ker je v črevesju približno tri četrtine vseh imunskih in limfnih celic, je optimalno delovanje črevesne sluznice zelo pomembno tudi za celotni imunski sistem. Z naravnim klistiranjem pripomoremo tudi k okrepitvi črevesne flore in zdravljenju črevesja.

Klistiranje včasih in danes
Da klistiranje ni modna muha današnjega časa, kažejo dokazi, ki jih lahko najdemo celo v skritih spisih Jezusa Kristusa, zapisanih v knjigi The Essene Gospel of Peace, ki nagovarja h globinskemu čiščenju črevesja s pomočjo vode. Poznali pa so ga že stari Egipčani in Rimljani. Prav tako so ga že v srednjem veku in baroku zdravniki priporočali bolnikom za razbremenitev telesa. 

Približno sto let pa je poznan, na primer, kavni klistir, ki so ga uporabljali v mnogih holističnih centrih za obravnavo onkoloških bolnikov. Kavni klistir naj bi med prvo svetovno vojno natančno proučil dr. Max Gerson. Nastal naj bi kot spontan poskus dveh medicinskih sester. V tem času je bilo klistiranje običajna praksa, zato sta ranjenim vojakom poskusno pripravili kavni klistir. Prijetno sta bili presenečeni, ko so se bolečine ranjencev po takšnem klistirju zelo hitro umirile. Po tem dogodku naj bi se sloves kavnega klistirja razširil po vsem svetu. Naj vas torej ne preseneti, da je bil kavni klistir, preden so ga nadomestile poplave sintetičnih odvajalnih pripravkov in kirurških metod, še pred 30 leti del standardnega postopka za čiščenje črevesja ali jeter, kar je zapisano tudi v Merkovem priročniku.

Kot že rečeno, klistiranje danes ponovno uporablja vse več ljudi. Uporabljajo ga pri postih, prebavnih težavah, vročini, glavobolu, bolečinah v okončinah, zastrupitvah s hrano, alergijah, utrujenosti, hemoroidih, s previdnostjo pa tudi ob različnih težjih obolenjih kot pomoč pri okrevanju (preobremenjenost jeter, rak itd.).

Načini klistiranja
Preden se morda lotite kakšnega klistiranja, se natančno poučite o načinih klistiranja, pravilni pripravi klistirne tekočine, kontraindikacijah, ipd. V nadaljevanju je namreč le nekaj osnovnih napotkov. 

Pred klistiranjem poskrbite za ustrezno hidracijo telesa (pijte dnevno redno vsaj od 2 do 2,5 L vode). V stanju dehidracije telesa, v času menstruacije, ob šibkem zdravstvenem stanju telesa, poškodbah, ranah, po operacijah na črevesju itd. se klistiranju raje izognite oziroma se posvetujte s terapevtom. Prav posebej pa se klistiranje z velikimi količinami tekočine (t. i. kolono-hidroterapijo) odsvetuje po operacijah črevesja, srčnem infarktu, angini pektoris, krvavitvah v črevesju, črevesni zapori, novotvorbah v črevesju in na prostati ter med nosečnostjo.

Če klistir izvajate doma, potrebujete posebno posodo s cevko (irigator). To napolnite s približno od 1 do 1,5 L izbrane klistirne tekočine telesne temperature. Izberite miren in topel prostor, kjer boste legli na levi bok »v položaj nezavestnega«. Irigator obesite na kljuko vrat ali pa nekoga prosite, da vam ga drži približno pol metra višje od vas. Ustje cevke irigatorja in zadnjično odprtino rahlo namastite s kokosovim maslom, vstavite cevko globoko v danko in spustite polovico tekočine v črevo. Spraznite črevesje na stranišču in postopek ponovite. 

Kavni klistir za močno razstrupljanje 
Kavni klistir naj bi po mnenju dr. Gersona deloval močno prečiščevalno na jetra in črevo. Kofein v kavi naj bi odpiral žolčna izvodila in omogočal, da se odpre prehod od jeter do kolona. Ko se to zgodi, imajo jetra možnost izločiti uskladiščene toksine v črevo, kjer jih klistir izplakne iz telesa. Zaradi čreslovin v kavi in diuretičnega načina delovanja kave pa takšen klistir dobesedno globinsko prečisti črevesno steno. Za liter do liter in pol tekočine za klistiranje, v vodi zavremo 3 žličke zmlete kave. Pustimo stati vsaj 10 minut. Nato precedimo. Natančen postopek priprave takšnega klistirja poiščite v ustrezni literaturi oziroma se posvetujte s terapevtom.

Klistir z vodo ob postu
Klistir s prekuhano in prečiščeno vodo (odstranjene težke kovine, klor in ostale nečistoče) se priporoča tudi ob izvajanju posta. Telo se s postom skozi prebavila, urin, kožo, pljuča, sluznice itd. prečiščuje mnogih toksinov, ki so se z leti tam nakopičili. Dobrodošla pomoč pri odplakovanju izločenih strupov v črevesju je tako klistir z vodo, ki naj bi ga izvedli drugi ali vsaj peti dan posta. Črevesje namreč med postom ne deluje s polno paro v smislu izločanja, zato potrebuje pomoč. Klistir lahko izvajate vsak drugi dan, če pa imate prebavne težave, si lahko z njim pomagate vsak dan.

Blagodejni klistir s kamilico in šentjanževko ob zaprtju, glavobolu itd.
Klistir je ob prebavnih motnjah, kot je, denimo, zaprtje, bolj naravna in prijazna metoda od večine sinteznih odvajal, ki lahko črevesje poškodujejo. Klistir s kamiličnim čajem in šentjanževim oljem deluje razstrupljevalno in protivnetno ter tako blagodejno vpliva na črevesno sluznico. Za pripravo čaja zavrite 1,5 L vode in z njo prelijte pest kamiličnih cvetov. Pustite pokrito stati 15 minut, precedite in dodajte čajno žličko olja šentjanževke. 

Klistir ob vročini
Klistir nam pomaga tudi pri zniževanju previsoke telesne temperature. Pazite, da vročine ne začnete nižati prehitro, saj s tem zavirate imunski sistem. Za klistir lahko uporabite vodo ali pa zgoraj navedeni blagodejni klistir s kamilico. Pri tem naj bo temperatura klistirja nekoliko nižja od povišane telesne temperature. Število izvedenih klistirjev v dveh urah naj bo približno tri oziroma po občutku, lahko tudi manj.

Ključne besede:
čiščenje črevesja, klistir, toksini, črevesje, črevesna flora, hemeroidi, hidracija, kavni klistir, post

 

Sorodni članki:

3,222656E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: