Skupaj razkrivamo

30.5.2011

Zdravje reprodukcijskih organov
Priredila: Adriana Dolinar

Na Voglovih straneh smo že veliko pisali na temo zdravja prostate, težav z zanositvijo itd., zato si oglejte več o teh težavah v arhivu novic. Zbirka Voglovih nasvetov v nadaljevanju pa je tokrat namenjena podpori pri reševanju nekaterih drugih težav na področju spolnih organov in reprodukcije. Tokrat bomo razveselili še vse navdušence Voglovih zapisov - v pripravi je namreč nov Slovenski prevod originala Voglovega »Ljudskega zdravnika«. Prevod bo tokrat vseboval tudi tista poglavja, ki v slovenščino še niso bila prevedena!

Hipofiza in razvoj spolnih žlez, spolnih organov, regulacija nosečnosti …
Kot mali nevidni general, ki upravlja veliko vojsko, ali kot pomembni mož v komandnem stolpu mednarodnega letališča vodi in usmerja na tisoče konjskih sil in raketnih letal, tako deluje tudi mala, za bob velika hipofiza. Nekaj gramov težko žlezo so nekdaj imeli za okrnec. Veliko presenečenje so povzročila prva poročila o hormonski vlogi hipofize in o tem, da sprednji in zadnji reženj hipofize izločata povsem različne hormone. Tako naj bi imela mala žleza pomembne življenjske funkcije!

Hipofiza zavzema med hormonskimi žlezami ključni položaj, saj upravlja ščitnico, nadobistnico in spolne žleze. Dokazano je, da hipofiza posredno ali neposredno vpliva na vse življenjske funkcije. Skupaj s priželjcem uravnava rast. Ker je celosten razvoj spolnih žlez in spolnih organov odvisen od hipofize, se ima hermafrodit za svojo usodo zahvaliti tej žlezi, ki ni pravilno razvita ali pa ne deluje pravilno. Brez sodelovanja hipofize je normalna nosečnost nemogoča. Naj omenimo še, da je od zadnjega režnja hipofize odvisno, ali se bo pojavil bolezensko povišani krvni pritisk, preveliko ali premajhno izločanje vode in celo sprožitev materničnih popadkov. Znanost še ni uspela v celoti spoznati hormonske sestave te male žleze. Zato tudi še nimamo umetne sinteze teh hormonov. Pri težavah s hipofizo pa si lahko s previdnostjo pomagamo s homeopatskimi pripravki. Pripravke hipofize smemo dajati le v majhnih homeopatskih količinah, saj lahko glede na občutljivost bolnika pride do hudih motenj.

Kot pomemben upravljalni center moramo hipofizo varovati in negovati. Zaradi pomembnih nalog je skrita na dnu lobanje v varnem kotičku. Nanjo lahko vplivamo le s splošno zdravstveno nego. To pomeni, da moramo telesu privoščiti dobro hrano, veliko spanja, gibanja in dihanja na svežem zraku itd. Če torej vse to upoštevamo, bomo celostni skrbi za zdravje posvetili več pozornosti in zdravja ne bomo brez potrebe krhali. Tako bomo ohranili tudi polno zdravje spolnih organov.

Ščitnica, jod in aktivnost spolnih žlez …
Prebrali ste, da je pravilno delovanje hipofize nujno za pravilno delovanje ščitnice. Zanimivo pa je tudi naslednje - delovanje ščitnice in spolnih žlez je prav tako tesno povezano. Če dajemo, na primer, pretežkemu bolniku, ki ima težave s premalo delujočo ščitnico, jod v rastlinski obliki, potem postane njegova ščitnica aktivnejša in izloča več hormonov. Tako se poveča oziroma pospeši tudi celokupna presnova. Zaradi povečane telesne dejavnosti prične izginjati tudi odvečno maščevje, posledično pa tudi spolne žleze delujejo bolje in so aktivnejše. Kakšen jod torej uživati ob motnjah delovanja ščitnice in s tem spolnih žlez?

Jod je muhasta snov, ki je že mnogim raziskovalcem povzročila glavobol. V večjih količinah je hud strup, brez njega pa ne moremo živeti. Jod sodi med tiste elemente, ki so potrebni le v neznatnih količinah, pa so vendarle tako pomembni kot tipka, s katero spravimo v pogon ali zaustavimo zapleteni stroj. Pretežni del joda je v ščitnici in žlezah z notranjim izločanjem, v telelsu pa ga je razporejenih le preostalih 5 %. V ščitnici se jod spoji z aminokislino v tiroksin. Izredno zanimiva je ugotovitev, da je količina joda v krvi pri vseh ljudeh na svetu enaka, pa naj živijo v gorah, ob morju, na daljnem severu ali na tečaju. 

Naša domača kreša vsebuje jod in nam lahko koristi, vendar se njeno delovanje ne more primerjati z učinkom v morju rastočih rastlin, kot je, na primer, rjava morska alga - haloga. Jod se namreč nahaja v kamninah, iz njih se sprošča z njihovim prhanjem, raztopi ga dež in voda ga odnese v reke, reke pa v morja. Zato je v morju obilo joda, kot tudi vseh ostalih, v vodi topnih mineralov, ki jih reke prinašajo v morja. Za razliko od različnih soli, ki v morju obstanejo, jod ponovno izhlapi in se z dežjem, roso, oblaki in s snegom znova vrača v zemljo, tako da morje vrne zemlji letno na stotine ton joda. V gorskih dolinah pa joda kljub temu pogosto primanjkuje prav zaradi izpiranja tega z vodo. 

Pri uvedbi jodirane soli v prehrano je botrovalo opazovanje, da ljudje ob morskih obalah nimajo golšavosti - to so pripisovali uporabi morske soli, ki vsebuje jod. Žal pa so pravilno spoznanje napačno izkoristili. Umetni izdelek še zdaleč nima istega delovanja kot naravni izdelek. Motenj ščitnice je veliko in če gre za pretirano delovanje ščitnice, utegnete ob jemanju jodirane soli doživeti razbijanje srca, srčne motnje, notranje frfotanje in razburjenje. Če se vam to zgodi, se izogibajte jodirani soli. Morska sol je za organizem odlični dobavitelj joda in v krajih, kjer je, na primer, doma golšavost (pomanjkanje joda), se priporoča izključna uporaba pristne morske soli. Če morski soli dodamo še začimbe, dobimo odlično zeliščno sol. Še boljše od uživanja morske soli je uživanje zgoraj navedenih morskih rastlin, zlasti pacifiške morske haloge, ki jo najdemo tudi v pripravku Kelp. 

Vnetje mod in neplodnost …
Orhitis je vnetje mod. Ta nevšečnost je dokaj pogosta, žal pa se bolniki bojijo oditi k zdravniku, saj se tega stanja sramujejo. Vendar pa vnetja mod ne smemo prezreti, saj lahko ta bolezen povzroči neplodnost, če jo zanemarimo. Tega se morajo zavedati predvsem mlajši moški, sicer lahko zanje iz tega nastane težka življenjska težava, zato morajo biti zelo pazljivi. Do okužbe mod z bolezenskimi klicami lahko pride prek krvnega obtoka. Ni nujno, da so to vedno povzročitelji spolnih bolezni. Če ima, na primer, kdo pljučno tuberkulozo, lahko kri zanese bakterije tuberkuloze tudi v moda. Vnetje mod je, na primer, tudi pogosta komplikacija pri mumpsu. Bolnika spravi v zelo mučen položaj. Tudi druge nalezljive bolezni lahko povzročijo vnetje mod. V vsakem primeru je potrebno takojšnje zdravljenje. 

Pri notranjem zdravljenju so se dobro obnesli veliki odmerki kapljic Echinaforce: od 10 do 20 kapljic na uro! Čez noč damo na vneto mesto ilovnat obkladek. Pripravimo ga tako, da v presličnem čaju zmešamo ilovico v kašo. Kaši dodamo jušno žlico šentjanževega olja zaradi boljšega zdravilnega učinka in zato, da ilovica ostane mehka. Nerodno je namreč, če se ilovica strdi in postane prhka. Izmenoma lahko dodajamo obkladke z zgnetenimi zeljnimi listi. Če zeljni listi povzročijo prehud odziv, raje nadaljujmo zdravljenje s pomirjevalnimi ilovnatimi obkladki. Na vsak način pa moramo poskrbeti za redno iztrebljanje.

Več na: www.avogel.si.

Ključne besede:
reprodukcija, hipofiza, hormoni, spolni organi, ščitnica, jod, haloga, orhitis, neplodnost, Echinaforce

 

Sorodni članki:

0,0625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: