Skupaj razkrivamo

23.11.2011

Ugasnite luči, okrepite oči
Priredila: Adriana Dolinar

Ne bomo govorili o čudežni zgradbi in funkciji oči, temveč o koristnih napotkih za naravno zaščito in pomoč očem. Dokazano je, da naše oko zelo trpi pri napornem psihičnem delu. Prav tako našim očem prav nič ne koristi sodoben, nezdrav način prehrane itd. Bolj umetno in prisiljeno bo naše življenje, slabše bo torej tudi za naše oči. Vsega očem škodljivega seveda ne moremo naenkrat spremeniti. Pomagalo pa bo vsakršno prizadevanje k naravnemu in uravnoteženemu načinu življenja. Kaj torej lahko storimo, da oči razbremenimo ali okrepimo?

Zmanjšajmo vpliv umetne svetlobe na oči
Dokler še nismo poznali umetne svetlobe in smo hodili pravočasno spat, ni bilo toliko bolnih, slabotnih in utrujenih oči kot v današnji družbi. Poskusimo lahko torej s povsem svojevrstnim zdravilom. Pomaknimo kolo časa nazaj in bodimo štiri tedne brez umetne razsvetljave. Se sprašujete, kako je to sploh mogoče? Pa je precej preprosto: za nekaj časa se odpovejmo udobnostim umetne razsvetljave in temu magičnemu dosežku tako, da enostavno ne prižgemo več luči. Razbolele, pekoče in utrujene oči, ki nočejo več služiti svojemu namenu, si bodo zaradi te usluge kaj kmalu opomogle. Za uspešno borbo proti navadam in da ne bi podlegli skušnjavam ter v mraku prižgali luči, moramo spremeniti način življenja in si tako urediti tudi delo. Nekoč smo se v mraku sprostili in spočili ter se pripravili, da dan zaključimo s krepilnim snom; poskusimo štiri tedne tako tudi mi. Kmalu se bomo prepričali, zakaj je narava ustvarila dve vrsti svetlobe. Žarečo, sončno svetlobo in milo, pomirjajočo lunino svetlobo. Poskusimo delati v medli svetlobi Lune. Ne bomo dolgo pri volji. Mesec nam bo zapel preprosto uspavanko in če bomo dopustili čaru delovati, se bomo pogreznili v globok, miren sen. Če bomo noči pustili njene pravice, se bomo ob prvem sončnem žarku veselo prebudili. Česar nismo mogli storiti prej in smo za to potrebovali umetno svetlobo, bomo ob polni jutranji svetlobi igraje končali. Presenečeni bomo, kaj lahko naredi naraven način življenja. Obenem pa bomo začudeni, kako smo se okrepili in kako so se obenem popravile tudi naše oči. Umetna luč, ki jo uporabljamo leta in leta, nenaravno obremenjuje in izčrpava naše oči. Če pa naše življenje kolikor se le da prilagodimo naravnemu ritmu dneva in noči, bomo prekinili škodljivo delovanje umetne svetlobe. 

Čim bolj se torej upiramo naravnemu ritmu, slabše je tudi za naše oči. Očala so ob tem logična posledica. Vse premalo se zavedamo nenaravnega načina življenja. Tako zelo smo se pogreznili v umetno atmosfero, da sploh ne znamo več prisluhniti naravi, se iz nje učiti ali spoštovati ritme, ki nam jih ponuja. Kaj bi se, denimo, zgodilo z rastlinami, če bi jih dan in noč izpostavljali umetni svetlobi in se ne bi mogle ponoči spet obnoviti? Njihove celice bi se utrudile in okvarile, normalna dejavnost bi se zmanjšala. Zakaj človek kot krona stvarstva ne spoštuje harmoničnih zakonov narave? Zakaj naj bi tisti, ki bi lahko zgodnje jutro izkoristili kot krepčilno darilo, namesto tega ob čudovitem sončnem dnevu ležali v postelji in spali, nato pa bi ponoči poskušali nadomestiti tisto, kar so zjutraj zapravili? Zakaj nemirne noči namesto predpolnočnega sna, ki nas utrdi za delo prihodnjega dne? Počivajmo, ko mine dan, da bi mogli spet krepki na delo, ko vzide zmagovito jutro. Naše oči in vse naše telo bo imelo blagodejno korist od tega naravnega utripa. 

Zima seveda podaljša noč in je lažje vstati z jutrom, zato pa se dan na žalost raztegne v noč. Zato se za naše koristne ukrepe raje odločimo v času vesele pomladi. Ozdraveli in okrepili se bomo, če bomo našim očem naklonili delo pri dnevni svetlobi in jih kolikor se le da obvarovali svetlobe žarnic.

Preprosta pomoč ob očesnih obolenjih
Ker so težave z očmi lahko posledica bolezni jeter, zapeke ali preutrujenosti, moramo vedno skrbeti za to, da vse te motnje seveda odpravimo. Predvsem pa se moramo izogibati prazni hrani. Po besedah Alfreda Vogla naj bi naravna hrana v tem primeru vsebovala tudi malo jajčnih beljakovin in soli. Dober vpliv na oči ima vitamin A, zato je dobrodošla dieta, bogata s korenjem. Prav tako ima blagodejen učinek na oči izboljšanje očesne cirkulacije. To dosežemo z vsakršno poživitvijo krvne cirkulacije. Če je cirkulacija oči pravilna, pride tudi delovanje soka korenja bolj do izraza in tako tudi karotina. Če nimamo svežega korenja, ga lahko nadomestimo s kupljenim ekološkim sokom korenja. Kuro s korenjem lahko uspešno dopolnimo z dodajanjem naravnega kalcija (npr. A. Vogel Urticalcin). S tem bomo uspešnejši pri razkisanju telesa, saj je kalcij glavni mineral za nevtralizacijo kislih presnovkov v telesu. Na ta način bomo tudi razbremenili jetra kot organ razstrupljanja. Dobrodejno za oči je tudi spodbujanje delovanja ledvic z zlato rozgo. Zaželeno pa je nadomeščati tudi pomanjkanje kremenčeve kisline. 

V boju s preutrujenostjo vam bo prav prišel spanec pred polnočjo. Za pomiritev stresne napetosti in nespečnosti pa lahko uporabite tudi sok ovsa (A. Vogel Avenaforce), ki je poznano splošno krepilno sredstvo, krepi pa tudi živčevje. Stres in nespečnost namreč obremenjujeta jetra in posledično oči. Oči prav tako ne smemo preveč naprezati z dolgotrajnim branjem pri slabi nočni razsvetljavi.

Priporočljivo je seveda vsak primer težav z očmi obravnavati posebej in ga tudi tako na ustrezen način odpraviti. Oči so naš zelo dragocen organ in ne smemo zanemarjati njegove nege ter zaščite. Ob izgubi vida bi namreč mnogi pogrešali oči tako telesno kot duševno. 

Ključne besede:
oči, umetna svetloba, luči, sonce, luna, naraven ritem, očala, jetra, preutrujenost, zapeka, vitamin A, spanec

 

Sorodni članki:

0,859375

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: