Skupaj razkrivamo

28.11.2011

Kako so povezani probiotiki in počutje?

Probiotiki niso poživila. Ne delujejo kofeinsko, tudi spodbujevalno ne. Zakaj smo potem boljše volje, če imamo v črevesju več živahnih probiotičnih bakterij?

Probiotiki, kot pove že sama beseda, delujejo »za-življenje« (pro-bios) in za-živahnost. 
Njihova naloga v telesu je večplastna. 

S tem, da se hitro množijo in s tem zasedejo prostor, ki bi se ga rade polastile kvasovke, storijo zelo veliko ne le za našo prebavo, temveč tudi za naše počutje. 
Kvasovke, kakršna je Candida albicans in podobne, izločajo namreč močne aflatoksine, ki se v telesu obnašajo kot živčni strupi. Zato presežek te nadloge v črevesju prepoznamo po napenjanju, kronični utrujenosti in zelo spremenljivem razpoloženju. Motijo našo zbranost, vplivajo na kratkoročni spomin in posegajo tudi v delovanje hormonov. Zato smo lahko več ur popolnoma neuporabni, lahko bi se razjokali ali podivjali za vsako malenkost, nato smo naenkrat bolje, pa spet slabše, kar se nadaljuje v nedogled.

Ljudje razloge za tako počutje praviloma iščejo od zunaj – vendar pa biovremenska napoved, sonce ali dež in horoskop niso prava lokacija težave. Ta je praviloma znotraj nas oziroma bolj natančno povedano v našem črevesju. 

Zato so probiotiki tako dragoceni pomočniki do boljšega zdravja in počutja. Seveda je treba v poplavi izdelkov vedeti tudi nekaj o tem, kakšne izbirati. 

Prvi pogoj, da bi delovali, je, da so živi. Takšne pa najdemo v svežih fermentiranih mlečnih izdelkih. Njihovo živost najlaže preverimo tako, da kozarček z jogurtom ali s kislim mlekom postavimo na sobno temperaturo. Če so v lončku še žive bakterije, se bodo hitro razmnoževale in bodo njihovi plini začeli dvigati pokrovček. Takšne žive bakterije lahko uporabljate tudi kot cepivo, če boste sami kisali domače mleko. Če pa industrija želi, da bi bili izdelki trajni, z različnimi postopki (UV ali temperaturni šoki) doseže, da se mlečnokislinske bakterije ne razmnožujejo. Zato je izdelek nespremenjenega okusa nekaj tednov ali celo več. Okus je res dober, probiotične učinke pa od »reprodukcijsko prizadetih« bakterij ni pričakovati.

Zaspani so boljši od mrtvih
Če svežih fermentiranih izdelkov ni na voljo, je najboljša izbira posegati po tistih, ki kot Sneguljčice spijo, dokler jih ne zbudite. Probiotične bakterije spravijo v sladek spanec s procesom liofiliziranja. To pomeni, da jih posušijo do te mere, da so še žive, vendar se zabubijo in mirujejo. 

Šele ko pridejo v stik z vlago, se bodo predramile in se znova začele razmnoževati. Za kakovost takšnih izdelkov je najbolj pomembno, da prah ne pride v stik z vlago. To dosežejo tako, da jih dajo v nepredušno zaprte vrečke, jih kapsulirajo ali jih zaprejo v posebne stekleničke, kjer je prašek v pokrovu, tekočina, ki jih aktivira, pa v spodnjem delu. Ko se ti komponenti zmešata, se za probiotične bakterije začne novo življenje.

Drugi pomemben kriterij pri izbiri je, ali boste sejali domača semena ali hibride. Le sevi, ki jih naša črevesna flora prepozna za svoje, imajo to moč, da se v črevesju »primejo« in naprej razmnožujejo. 

Vse kar morate vedeti, da bi dobro izbirali smo natančno zapisali v knjigi "Vojna ali mir z bakterijami".

Ključne besede:
probiotiki, probiotične bakterije, kvasovke, črevesje, jogurt, kislo mleko, bakterije

 

Sorodni članki:

1,611328E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: