Skupaj razkrivamo

13.3.2012

Etičnost in/ali učinkovitost?

Veliko smo že pisali o potratnosti prehranskega sistema, ki temelji na živalskih beljakovinah. Tudi farmacevtska in kozmetična industrija sta različne učinkovine, ki naj bi sodobnemu človeku primanjkovale, začeli iskati v živalskih surovinah. 

Potreba po kolostrumu, ki dejansko vpliva na naš imunski sistem, tako vedno odpira vprašanje, do katere mere imamo pravico uporabiti tisto, kar je narava namenila teličku kot osnovo njegovega imunskega sistema. 

Tudi kolagen, ki ga vse bolj primanjkuje našemu veznemu tkivu, je bil do pred kratkim pridelan iz živalskih, predvsem govejih komponent. 
Podobno je tudi s hialuronsko kislino, ki ima zelo pozitivne učinke na hitro celjenje tkiv in velja kot naravno mazivo za sklepe. Ta se je do zdaj pridobivala iz petelinovih grebenov.

Nove, bolj etične rešitve. 
Pri izbiri kolostruma zaenkrat ni drugega vira surovin. Zato bodite pri izbiri pripravkov, ki jih lahko zaužijemo brez ugovora vesti, pozorni na dodatne informacije o proizvajalcu in njegovem načinu dela. Najbolj etično ravnanje z živalmi je pri kolostrumu, ki ga pridobivajo na ekološko certificiranih kmetijah.

Razen kolagena, pridobljenega iz tkiv goveda, sta v zadnjem času na trgu tudi kolagen, pridobljen iz globokomorskih rib, in kolagen, pridobljen iz morskih alg, kot sta Laminaria in Padina. Pred nakupom je torej dobro preveriti, kakšen kolagen je vaši kremi, losjonu ali prehranskem dopolnilu.

Tudi pri hialuronu so v zadnjem času znanstveniki uspeli priti do tehnoloških rešitev, ki omogočajo, da je ta zelo dragocena surovina pridobljena iz neživalskih virov. 
Tako lahko zdaj hialuronsko kislino pridobivajo tudi z naravno bakterijsko fermentacijo iz človeku koristnih bakterij, kot je Bacillus subtilis.

Obljube ali dejstva?
Ker se obe snovi vse bolj pogosto pojavljata v raznih kozmetičnih izdelkih in prehranskih dopolnilih, je zaslediti tudi vse več zavajanja potrošnikov glede pričakovanih učinkov.

Količine kolagena, ki zagotavljajo učinke, zaenkrat niso uradno preverjene. Je pa znano, da obstaja več tipov kolagena. Najbolj kakovosten je kolagen III, ki je v veliki meri prisoten v otroški koži in zagotavlja zelo visoko elastičnost. Zato je pri izbiri trenutno najbolje upoštevati kriterij izvora surovine. Morski kolagen naj bi veljal za najbolj učinkovitega, saj deluje najbolj podobno kolagenu III. 

Ker je vse več trditev v zvezi z učinki hialuronske kisline, jih je Evropska agencija za varno hrano (EFSA) ocenila in prišla do naslednjih sklepov. 
Za izdelke, ki v enem odmerku vsebujejo minimalno 3 mg kolagena visoke učinkovitosti (>700 kDa), je dovoljena trditev: »Hialuronska kislina pomaga podmazovanju in podpira sklepe.«
Za izdelke, ki omogočajo vnos minimalno 20 mg hialuronske kisline tedensko in ob rednem jemanju od 3 do 5 tednov, je dovoljena trditev: »Prispeva k mobilnosti in mazivnosti sklepov.«
Le za odmerke, ki se gibljejo med 25–50 mg na dan, je dovoljena trditev, povezana z zdravjem sklepov: »Podpira mobilnost sklepov.« Za takšen učinek je zaželen vnos vsaj 50 mg dvakrat dnevno v obdobju 2–3 mesece.
Le izdelkom, ki vsebujejo 100 mg hialuronske kisline, pa je dovoljena trditev, da pomagajo mobilnosti sklepov in ohranjajo zdrave sklepe. 

Torej berite drobni tisk in se odločajte preudarno.

Ključne besede:
prehranski sistem, živalske beljakovine, kolostrum, kolagen, hiauloronska kislina, biotehnologija

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: