Skupaj razkrivamo

22.10.2012

Črevesje v stiski
Besedilo: Karmen Prah

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste nekaj dni trpeli zaradi nerazložljive zaprtosti, nato je sledilo nekaj zaporednih dni prepogostega odvajanja blata? Blato je včasih preveč trdo, včasih pa preveč mehko, za kar pa ne najdete pravega vzroka? Ob vsem tem se pojavljajo tudi krči, napihnjenost in bolečine v spodnjem delu trebuha?

Medicina je navedeno težavo imenovala sindrom razdražljivega črevesja (SRČ oziroma IBS, kar je angleška kratica za Irritable Bowel Syndrome).
Zanimivo je, da pojavnost IBS zelo narašča. Tako so po znanstvenih podatkih (Hungin et. al. 2003) T.K. Puc 2011) leta 2003 v Evropi zaznali 11,5 % ljudi s to težavo. Leta 2011 je v Evropi IBS pestil že 30 % ljudi, v ZDA pa skoraj 50 %.

Kaj so vzroki?
Dolga leta je veljalo, da je vzrok neznan. V zadnjih letih pa medicina ugotavlja, da je osnovni vzrok IBS oksidativni stres (preveč prostih radikalov v telesu), ki poškodujejo osnovno delovanje celic, nevronov – ti nato pošiljajo napačne informacije celicam črevesja. Zato pride do funkcionalne motnje v delovanju debelega črevesa. Sčasoma težava preraste tudi v pogosto vneto sluznico debelega črevesa in neuravnovešeno črevesno floro. 

Z našega zornega kota pa je tudi oksidativni stres zgolj posledica. Kaj so resnični vzroki, ki pripeljejo do tega, kar medicina imenuje oksidativni stres? Kitajska medicina to težavo povezuje s stanjem izčrpanosti vranice predvsem zaradi intelektualnega izčrpavanja in pretirane skrbi. Tudi drugi celostni terapevti vidijo vzroke predvsem v čustvih (depresija, jeza, žalost, …), ki delujejo tudi na gibanje debelega črevesa.

Pomemben dejavnik je tudi prehrana, v kateri primanjkuje naravnih antioksidantov, vlaknin, desnosučnih mlečnih kislin, probiotikov in prebiotikov. 
Konvencionalna medicina bolezni ne zdravi, saj zaenkrat ne pozna registriranih zdravil za IBS. To sicer ne drži popolnoma, saj obstaja učinkovito naravno zdravilo, ki je registrirano tudi za tovrstne indikacije in ga že imamo na našem trgu. Gre za Iberogast, le da ga zdravniki še vedno ne morejo predpisovati na stroške zavarovalnice.

Četudi nimamo registriranih pripravkov za ta namen, je že precej dobro znano, kaj od naravnih pripomočkov pomaga. 

Znanstveniki so si enotni, da so za izboljšanje simptomov najbolj učinkoviti probiotiki, naravni prebiotiki in topne vlaknine. 

Zelo pomembno je uživanje topnih vlaknin, ki se nahajajo predvsem v sadju (borovnice, pomaranče, jabolka, hruške, banane, slive itd.) in zelenjavi (artičoke, paradižnik, por, cvetača, ohrovt). Najbolj znane, raziskane in priznane so luščine semen indijskega trpotca (Plantago avata, Psyllium). 

Topne vlaknine v vodi nabrekajo. Pri driski vežejo tekočino v črevesju in preprečijo izločanje tekočega blata; pri zaprtju pa povečajo volumen blata in krčenje črevesja – peristaltiko.
Psylluim vsebuje 20–30 % sluzi, kar zmehča blato in poveča njegovo drsljivost, kar je še kako pomembno pri zaprtju. Sluz tudi pospeši regeneracijo poškodovane sluznice debelega črevesa.  

Netopne vlaknine se nahajajo v žitaricah (ovseni kosmiči, laneno seme) in v stročnicah. Te ne vežejo vode in mehansko delujejo na črevesno steno, kar lahko zelo poslabša simptome IBS, predvsem abdominalno bolečino in drisko. Lahko delujejo veliko slabše od običajne prehrane.

Skupina raziskovalcev (Bijkerk et. al.) je leta 2004 objavila rezultate meta analize, ki je pokazala, da uživanje topnih vlaknin pri bolnikih z IBS izboljša simptome (predvsem bolečino, drisko in zaprtje) ter zmanjša vnetje sluznice debelega črevesa. Lajšanje simptomov IBS v prvem mesecu zdravljenja je znatno višje pri bolnikih, ki so uživali luščine semen indijskega trpotca (57 %) kot pri tistih, ki ga niso uživali (Bijkerk et. al. 2009).

Ob tem pa zdravje debelega črevesa krepimo tudi z naravnimi probiotiki in prebiotiki, ki preprečujejo razrast kvasovk in patogenih mikroorganizmov. V veliko pomoč so tudi vse začimbe, ki delujejo močno antioksidativno: klinčki, majaron, origano, kurkuma, cimet, meta, ingver, koromač, kumina, …

Ne pozabite pa na najpomembnejše: nič ne bo zares in trajno pomagalo, če vas bodo še naprej preplavljale skrbi, strahovi, žalost in jeza. Zavedati se moramo, da se naše telo neposredno odziva na vse, kar nas vrže iz prisotnosti v sedanjem trenutku. To lahko imenujemo čustva ali premišljevanje – eno in drugo le jemlje energijo in onemogoča normalno delovanje telesa. IBS pa je le še en očiten dokaz, kako daleč smo prišli v svoji kolektivni psihozi.
_____________________________________________________________________
Resnica o lososu
Mediji nam lososa pogosto predstavljajo kot odličen vir omega 3 maščob. To pa velja za tistih borih 5 % divjega lososa, ki ga na našem trgu skorajda ni možno dobiti. 

95 % lososa, ki je v prodaji, predstavlja gojeni losos, ki ga krmijo in tretirajo z zdravili. Njegova struktura maščob ni niti približno takšna, kakršno nam opisujejo. 
Naravni losos je bogat tudi z antioksidantom astaksantinom, ki ga prepoznamo po značilni rožnati barvi. Tudi tega pri gojenem ni več. Meso gojenega lososa je tako grde sive barve, da vam zagotovo ne bi ustvaril apetita. Zato industrija losose pred zakolom obarva z barvili. 

Farmacevtski gigant Hoffman-La Roche je glavni ponudnik rožnatih barvil, s katerimi se barva lososovo meso. Na voljo je celotna paleta, od svetlo rožnatih do močno rožnatih tonov. 
Enako velja za piščance iz masovne reje. Tudi njihovo meso je sivo, zato krmi pred zakolom dodajajo rumeno barvo, ki gre bolje v promet. 

Ključne besede:
črevesje, zaprtost, odvajanje, prehrana, sindrom razdražljivega črevesja, prosti radikali, vranica, čustva

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: