Skupaj razkrivamo

16.9.2013

Vprašanje, ZAKAJ, je že daleč za nami. 
Zdaj je glavno vprašanje: KAKO?

Tisti, ki so se odločili nekaj storiti, imajo vse manj časa za poslušanje izgovorov tistih, ki še vedno zatrjujejo, da se ne da, da se ne splača, da ni časa ali da je vse skupaj preveč zapleteno. 

Opaziti je, da se ljudje vse bolj delijo na tiste, ki pospešeno prevzemajo svoje življenje v svoje roke (in zanimivo, kljub vsem novim „obveznostim“ imajo vse več energije), ter na tiste, ki vse bolj nebogljeno čakajo, da se bodo rešitve zgodile nekje zunaj njih. 

Ker ima tudi naš projekt že od samega začetka jasno poslanstvo, tudi nas zanimajo le takšni, ki so se že odločili za povratek k sebi in k naravi. 

Lepo je opazovati, da v tem poslanstvu nismo več osamljeni. Kar nekaj medijev vse več svoje pozornosti posveča samooskrbi, samozdravljenju in odgovornemu ravnanju do okolja.
 
Viva in Jana poskušata na tem področju vztrajno navdihovati. Pomagaj si sam, kot posebna priloga Jane, pa vsakič znova žari z navdihom in ponuja primere tistih, ki so si drznili slediti sebi. Vsake tri mesece ga dobimo v roke kot posladek, da vidimo, da je „črnih ovčic“, kakršni smo mnogi med nami, vse več. 

Zelo dobra pridobitev za vse tiste, ki šele odkrivajo pomen samooskrbe, je tudi nova revija BioBrazda. Kot je v uvodniku zapisal njen urednik Damjan Čamernik, v uredništvu verjamejo, „da bo vlaganje v lastno znanje s področja vrtičkarske pridelave in prenašanje tega znanja na naslednje rodove lahko ključ do svetlejše prihodnosti“. Želijo navdušiti tudi mlade, da bi namesto računalniške miške in pametnega telefona raje z veseljem pograbili motiko. In to jim z vsebino zagotovo uspeva. V BioBrazdi ne boste gledali mamljivih slik očarljivih vrtov, ki v naravnih pogojih nikoli ne bi bili videti tako. Je pa odlična revija za vse tiste, ki zares želite nekaj pridelati in bi radi vedeli, kako to storiti z manj napakami, z manj napora in z več užitka. 

Knjige ne bodo propadle
Ko začnemo zastavljati prava vprašanja, ugotovimo, da odgovore nanje preprosto ni mogoče dobiti na internetu ali v kratkih medijskih vsebinah. Prava vprašanja potrebujejo poglobljene odgovore. 

Zlasti v času, ko je zakonodaja precej omejila informacije, ki jih o naravnih rešitvah lahko dobimo od ponudnikov različnih izdelkov, postajajo predavanja, delavnice in knjige vse bolj pomembne oblike prenašanja znanja. 

V zadnjem letu smo v Sloveniji verjetno dobili več knjig o samooskrbi, kot smo jih v zadnjih desetih letih. Skorajda ni teme, o kateri se ne bi mogli temeljito poučiti s pomočjo koristnih knjig. 

Dario Cortese je vse iskalce divjeraslih (in obenem najbolj kakovostnih) rastlin opremil z dvema knjigama „Divja hrana 2“ in „Nekaj divjega“.

Jože Majes je vsem tistim, ki se lotevajo samostojne priprave zeliščnih pripravkov, pomagal s konkretnimi nasveti še z drugim delom svoje zelo uspešne knjige „Zdravnik zdravi, narava ozdravi“. 

Čim več vemo o tem, s kakšnimi tehnikami, kemikalijami in drugimi bližnjicami si pomaga globalna industrija hrane do večjih dobičkov, več časa in napora smo pripravljeni vložiti v to, da vemo, kaj jemo.

Tudi pri tem nam bodo v pomoč mnoge knjige, od katerih so nekatere zagledale luč dneva v tem letu, druge pa so neminljiva klasika. Knjige Mateje Tee Dereani in Marje Božič so nepogrešljiva klasika za vse, ki bi radi kuhali „brez … brez ... brez“ in kljub temu jedli odlično! Med odlične lahko zapišemo tudi "88 prigod v kuhinji" Maye in Jerneja Novak Sever. Za tiste, ki bi se radi izognili glutenu, pa je v pripravi kuharska knjige Suzane KranjecSlastno brez glutena za vsakogar“.

Posebnost v ponudbi priročnikov za boljšo samooskrbo in več užitkov v kuhinji je knjiga „FAO 37.2.1.“ avtorja Klemna Koširja. Te teme se do zdaj ni lotil še nihče, zlasti ne na tako izviren, ustvarjalen in praktičen način. Klemen se je lotil proučevanja rib, ki vam jih gostinci zagotovo ne bodo ponujali, ki jih ribogojnice zagotovo ne bodo gojile za trg, …, so pa biseri Jadranskega morja, ki v marsičem prekašajo komercialno ponudbo na naših tržnicah. Če vas torej zanima, kako se izogniti gojenim ribam, obsevanim ribam, ribam, obremenjenim s težkimi kovinami ali z drugimi kemikalijami, je čas, da spoznate nam najbližje morje. Ob tem je knjiga tudi zelo dragocen užitkarski priročnik z odličnimi zamislimi za pripravo takšnih rib. Knjigo lahko naročite na 041 276 868 ali prek spletne strani www.naturscek.si.

Tudi skrb za lastno zdravje mnogim postaja resna prednostna naloga. V tem letu se je pojavilo več zanimivih knjig s področja tradicionalnih medicin. Med najnovejšimi sta „Ajurveda – način življenja“ in „Popolni sistem samozdravljenja – Daoistične notranje vaje“. 

Ta medij pa lahko izkoristimo, da se tudi sami pohvalimo. Naklada knjig, ki jih ustvarjamo v sklopu projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, namreč že meji na fantastiko. Nove priročnike Preverjene naravne rešitve že ponovno tiskamo, knjiga „Ščepec Védenja“ pa pospešeno dohiteva knjigo „Ščepec rešitve“. 

Bolj kot to, koliko se knjige kupujejo, pa je pomembno, koliko se berejo. Da se toliko ljudi odloča plehke medijske vsebine zamenjati za branje bolj resnih knjig, je le eden izmed pokazateljev pomembnih premikov v naši družbi.

Ti premiki so uradni statistiki zaenkrat nevidni, po našem mnenju pa lahko predstavljajo prelomnico v načinu razmišljanja in delovanja v Sloveniji. Prav radovedni smo, ali tudi onstran meje čutijo enake potrebe. Če še ne veste, bo 15. septembra knjiga „Ščepec rešitve“ na razpolago tudi v nemškem jeziku. Če želite o tem izvedeti več ali če bi s knjigo želeli obdariti kakšnega nemško govorečega prijatelja, sorodnika ali poslovnega partnerja, pišite na info@eineprise.eu ali obiščite spletno stran www.eineprise.eu.

Knjige ne bodo propadle, kaj pa knjigarne?
Tako kot pri trgovinah imamo tudi pri knjigarnah takšne, ki živijo in dihajo s svojimi bralci, ter takšne, ki čakajo, da kriza mine in jih bo nekdo kupil ali kako drugače rešil. Odličen zgled knjigarne, v kateri se boste zagotovo počutili kot doma, je knjigarna Zdaj nad tržnico Koseze v Ljubljani. Sicer nimajo vseh knjig, imajo pa vse tisto, kar utegne zanimati vas, ki berete naše novice. Ob tem je tam vsako sredo zvečer prav živahno, saj organizirajo zanimive knjižne večere. 

Ključne besede:
poslanstvo, Pomagaj si sam, Viva, Jana, BioBrazda, samooskrba, knjige, knjigarne

 

Sorodni članki:

1,171875E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: