Skupaj razkrivamo

16.4.2015

Voda – preprosta pot do zdravja otrok 
Besedilo: Andreja Šeme

Po zadnji raziskavi OECD so slovenski otroci na lestvici najbolj debelih na četrtem mestu. 

Predebel je vsak tretji deček in vsaka četrta deklica. Eden od bistvenih vzrokov debelosti je pitje sladkih gaziranih pijač, ki vsebujejo ogromno sladkorja.

Po raziskavi, ki je bila opravljena v 39 državah sveta, spijejo slovenski 15-letniki največ sladkih gaziranih pijač. Povprečen slovenski mladostnik vsak dan popije kar 7 dl sladke gazirane pijače. Če bi to pretvorili v kocke sladkorja, to pomeni okoli 20 kg sladkorja na leto. Rekord, na katerega ne smemo biti ponosni.

Sladke pijače prinašajo bolezni
Kilogrami sladkorja, ki jih mladi zaužijejo s sladkimi pijačami, povzročajo čezmerno telesno težo, ta pa je vzrok številnih težav. Med njimi so najbolj pogoste sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, povišan krvni pritisk, zmanjšanje kostne gostote, zobna gniloba, … Mladi, ki popijejo vsak dan 3,5 dl ali več pijač z dodanim sladkorjem, imajo za 26 % povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v primerjavi s tistimi, ki jih ne pijejo.

Začaran sladki krog 
Sladka pijača spodbudi trebušno slinavko k tvorbi inzulina, krvni sladkor se zelo poviša in po 20 minutah doseže vrhunec. Jetra začnejo ogromno količino sladkorja pretvarjati v maščobne zaloge. Eno uro po zaužitju začne krvni sladkor hitro padati, zato se kmalu rodi želja po novem kozarcu pijače ali po sladkariji. Ko razumemo delovanje sladkorja na naše telo, lahko začaran sladki krog zavestno prekinemo.

Voda je najbolj naravna pijača
Največ vode (85 %) je v naših možganih, zato so ti prav posebej občutljivi na vsak pojav dehidracije. Dobro hidrirani možgani lažje vsrkajo znanje, ki ga dobivajo v šoli, zato morajo otroci dovolj piti. Tudi že obstoječe znanje je bolj razpoložljivo, če živčevje in možgani niso dehidrirani. To potrjujejo tudi poskusi, kjer so otroci, ki so pred testom spili dva kozarca vode, dosegali občutno boljše rezultate. Voda omogoča optimalno delovanje vseh organov, hkrati pa jih ne obremenjuje. Otroci od 10. do 15. leta potrebujejo od 1,2 do 1,3 litra tekočine na dan, najbolje vode.

Vodo pijemo iz steklenice ali kozarca
Največ pijač, tudi vode, je naprodaj v plastenkah. Plastenke niso pametna izbira, saj škodljive snovi in hormonski motilci iz plastenk prehajajo v vodo in nato v naše telo. Voda v plastenkah je več kot dvestokrat dražja od vode iz pipe, po kakovosti pa zelo podobna. Odvržene plastenke so tudi velika grožnja za okolje in živali. 

Zaradi vseh teh razlogov je vodo najbolje piti iz steklenice ali kozarca. Ker ravnanje s steklom zahteva določeno zrelost in odgovornost, je lahko za otroka lastna steklenica za vodo ali lasten kozarec lep iniciacijski obred v svet zrelosti. Dobra spodbuda za pitje vode so prve 100-odstotne eko steklenice, ki so v celoti – od pokrovčka do dna – iz naravnih materialov (reciklirano steklo, kremenov pesek, les, pluta, kavčuk) in jih je mogoče reciklirati. Nova družina štirih različnih steklenic Thank you je na največjem ekološkem sejmu na svetu BioFach februarja letos prejela zlato za najboljši nov izdelek na trgu.

Sladka matematika
Skupaj z otrokom izračunajte, koliko žepnine lahko prihrani, če ne bo več kupoval sladkih pijač. Izračun za 0,5-litrsko plastenko sladke pijače na dan: 0,70 € x 365 = 255 € na leto. 


Ključne besede:
otroci, debelost, sladkor, gazirane pijače, sladkorna bolezen, voda, dehidracija, plastenke, steklenica

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: