Skupaj razkrivamo

16.6.2015

S klinčki ni šale!
Besedilo: Sanja Lončar

Spletne klepetalnice vse bolj spominjajo na »minska polja«, saj v njih lahko naletite na marsikateri nevaren nasvet. Eden od najnevarnejših, kar sem jih zasledila v zadnjem času, pravi, da je treba za blažitev bolečin pri izraščanju zobkov na otrokove dlesni nakapljati nekaj kapljic eteričnega olja klinčkov. 

V svetu začimbnic imajo klinčki status ene od najmočnejših aromatičnih rastlin. Po kriteriju ORAC so klinčki najmočnejši antioksidant na našem planetu. Dandanes, ko so mediji polni oglasnih besedil o takih in drugačnih superživilih, ki so obenem močni antioksidanti, lahko za primerjavo rečemo, da so klinčki desetkrat močnejši od jagod goji in dvajset- do tridesetkrat močnejši od drugih pogosto opevanih antioksidantov. 
Znano je, da so klinčki močen antiseptik (delujejo razkuževalno), odličen analgetik (delujejo protibolečinsko) in antihistaminik (delujejo proti alergijam). Poleg tega razkisajo in razstrupijo telo, izboljšajo prebavo in preprečujejo nastanek rakavih celic. Klinčki so nam torej v resnici lahko v pomoč pri številnih težavah, vendar moramo vedeti, kako jih varno uporabljati. 

Kako se lotiti zobobola in bolečin ob izraščanju zob
Tudi stroka priznava, da so lahko klinčki v veliko pomoč pri zobobolu. V nasprotju s protibolečinskimi sredstvi, ki občutek za bolečino zgolj utišajo, klinčki vnetje ustavijo in hkrati blažijo bolečino. To je znano, žal pa je manj znano, kako se tega lotiti varno in učinkovito. 

Če bi katera koli od mamic zgornji nasvet najprej preizkusila na sebi, česa takega ne bi nikoli svetovala. Poleg tega, da bo dojenček najbrž kričal od bolečin, ki jih bo povzročila moč klinčkov, se lahko kaj hitro primeri, da bo končal na urgenci, saj je štetje kapljic, ki že tečejo iz stekleničke, zelo tvegano – hitro se jih usuje preveč. Ne pozabite, da je za odraslo osebo zaužitje 5 mililitrov eteričnega olja klinčkov že smrtno nevarno. Pri dojenčkih toksično mejo dosežemo že veliko prej.

Moč pod nadzorom
Pogosto me ljudje sprašujejo, koliko klinčkov smejo zaužiti. Navadno jim odgovorim takole: »Zgrizite enega, pa ne boste več postavljali takih vprašanj.« Teoretično jih resda lahko zaužijemo deset, vendar za to ni nobene potrebe. To vam bodo potrdila tudi prebavila, prav tako sluznice. 

Klinčki so izredno močni že kot začimba. Ko gre za eterično olje, se njihova moč pomnoži za desetkrat, torej imamo opraviti z enim od najmočnejših in hkrati najnevarnejših olj. 
Če bi v usta kanili eno samo kapljico eteričnega olja klinčkov, bi vas peklo, kot da žvečite čili, sluznice pa bi vam popolnoma otrpnile. Zato v primeru vnetega zoba eterično olje uporabite takole: v pokrovček kanite eno samo kapljico olja, nato pa jo prenesite na vatno palčko. Tako se boste lahko precizno dotaknili bolečega mesta. Pri tem imejte odprta usta, dihajte pa skozi nos, da se eterično olje ne bo razlilo po sluznici. Če imate odprt zob, kapljico eteričnega olja nanesite na majhen košček vate, ki ga nato namestite na zob ter prekrijte s prežvečenim žvečilnim gumijem.  Tako vas ne bo po nepotrebnem peklo. Še varneje je na boleče mesto nanesti prah strtega klinčka ali rahlo prežvečen klinček.
Klinčki bodo v resnici ustavili vnetni proces in omilili bolečino, vendar ne bodite presenečeni, če bo to mesto postalo rdeče in zelo občutljivo. Prav zato nikakor ne priporočam, da bi eterično olje uporabili neposredno na občutljivi sluznici majhnih otrok. Za ta namen bi morali olje precej razredčiti. V EU je največja priporočena koncentracija za dermalno uporabo 0,1 %. To pomeni, da od dve do tri kapljice eteričnega olja klinčkov razredčimo s 100 ml osnovnega olja. 

Klinčke lahko varno uporabimo tudi v drugih razredčenih oblikah, ki so obenem blagodejne za grlo in prebavila. V 2 dl hladne vode dajte za jušno žlico strtih klinčkov (8 do 10 g), segrejte do vrenja in pokrito kuhajte še dve minuti. Nato odstavite in počakajte še 15 minut, da aroma klinčkov preide v vodo. Dobili boste zelo močan vodni izvleček klinčkov, ki ga lahko precedite, prelijete v stekleničko in vsaj mesec dni hranite v hladilniku. Uporabljate ga lahko kot ustno vodo (razredčite ga z vodo ali čajem, in sicer v razmerju 1 : 4), za grgranje v primeru težav z grlom ali kot začimbo za vino, čaje in peciva. Več receptov in napotkov, kako pravilno ravnati s klinčki, lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve. 

Okrepite prebavila
Obstajajo tudi številni drugi dobri razlogi, da se poglobimo v zdravilne moči klinčkov. Dandanes, ko ima veliko ljudi težave s presežkom kisline, je dobro vedeti, da uživanje klinčkov spodbuja proizvodnjo bikarbonatne raztopine, ki ščiti želodec, dvanajstnik in črevesje pred poškodbami. Poleg tega izboljša peristaltiko, ustavlja kolcanje in preprečuje napenjanje. Klinčki so učinkoviti tudi za preprečevanje bruhanja in driske, ki jo povzroča zaspanost ali prehlajen želodec. Z njimi tudi uspešno izganjamo zajedavce.
Kot vidite, marsikaj že poznamo – skorajda ni težave, pri kateri nam ne bi bila na voljo učinkovita naravna rešitev, le malce več poglobljenosti in spoštljivosti potrebujemo, da lahko takšne moči tudi pravilno uporabimo. 

Izvleček klinčkov lahko uporabljate kot ustno vodo ter kot dodatek k čajem, kuhanem vinu in drugim 
napitkom.

Ključne besede:
#, eterično olje, klinčki, zobobol, olje klinčkov, začimbe, vnetje, prebavila,

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: