Skupaj razkrivamo

6.11.2018

Nad vnetja z encimi
Besedilo: Diana Vlahinič

Vsak od nas se je že večkrat srečal z bolečino. Bolečina je neprijetna in lahko moti kakovost življenja, še posebno če je kronična, torej dolgotrajna, kot pri težavah s sklepi (vnetja). Takrat lahko močno vpliva na kakovost našega življenja: zmanjša delovno storilnost, povzroči težave s spanjem in nemir, poslabša imunski sistem, sproži lahko tudi gibalne težave in depresijo.
 
Posledično si ob bolečinah radi pomagamo z različnimi protibolečinskimi zdravili, ki pa imajo lahko večje ali manjše neželene učinke, sploh pri dolgoročni uporabi. Naravne rešitve so zato vedno dobrodošle, saj lahko pri nekaterih stanjih ponudijo enako olajšanje, le da z manj ali brez neželenih učinkov. 

K bolečinam in vnetjem v sklepih je treba pristopiti celostno: s spremembo prehrane, z dovolj gibanja in svežega zraka ter s pozitivnim odnosom do življenja. 

Zelo velik pomen pri vnetjih (in posledično bolečinah) ima hrana, zato je pri vnetnih težavah priporočljiva protivnetna prehrana. To ne pomeni zgolj opustitve uživanja hrane, ki povzroča vnetja (cvrtje, procesirani izdelki, predelani sladkor, meso in mesnine, slabe maščobe, živalska mleka in mlečni izdelki, sladkarije …), temveč tudi in predvsem uživanje hrane, ki na telo deluje protivnetno. To so predvsem omega 3 maščobne kisline, vsa temnozelena listnata zelenjava, sadje (zlasti jagodičevje), sveža zelenjava, sveže stisnjeni sokovi, zeleni smutiji … Taka prehrana bo telo oskrbela s potrebnimi hranili in minerali ter delovala protivnetno. 

Pomagamo si lahko tudi z različnimi protivnetnimi zelišči in izvlečki; eden od njih je zagotovo bromelain. 

BROMELAIN – encim, ki deluje protivnetno in protibolečinsko
Vsi smo že slišali za protivnetne lastnosti ingverja, kurkume in morda celo bosvelije. Toda encim bromelain, močan antioksidant, ki ima v telesu izreden protivnetni in protibolečinski učinek, kljub številnim raziskavam, ki potrjujejo njegovo delovanje, in kljub uspešni terapevtski uporabi v preteklosti popolnoma neupravičeno ostaja spregledan in v senci drugih zelišč. Prav zato vam ga tokrat želim podrobneje predstaviti, saj so tudi moje izkušnje pri osebah, ki jih pestijo sklepne bolečine in otrdelost sklepov, izredno pozitivne. 

Bromelain vsebuje ananas, in to v tistem trdem, neokusnem jedru, ki ga običajno zavržemo. Kot prvi je bromelain leta 1891 izoliral venezuelski kemik, in ko so ugotovili njegovo blagodejno delovanje, je postal tako dragocen, da ga je leta 1957 Nemška komisija E (German Commission E; vladna regulatorna agencija, ki je bila ustanovljena leta 1978, sestavljali pa so jo znanstveniki, toksikologi, zdravniki in farmacevti) odobrila za zdravljenje oteklin in vnetij po operacijah. 

Ljudstva v osrednji in južni Afriki pa so bromelain proti vnetjem in prebavnim težavam uporabljala že stoletja, veliko prej, preden so ga leta 1957 v Nemčiji priznali tudi kot terapevtsko dopolnilo.

Tudi sodobna znanost potrjuje, da ima bromelain močan protivnetni učinek in da lahko zmanjša vnetne otekline sklepov ter posledično omili bolečino. Obstaja kar nekaj znanstvenih raziskav, ki to potrjujejo (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/).

Bromelain lahko zelo pomaga tako pri osteoartritisu in artritisu kot tudi pri revmatoidnem artritisu, čeprav gre za različne težave s sklepi. Tako lahko zelo izboljša prožnost otrdelih sklepov ter zmanjša vnetja in bolečine, kot močan antioksidant pa pomaga tudi pri težavah s sklepi, ki jih povzročijo prosti radikali. 

Bromelain ali ananas?
Kot rečeno, bromelain vsebuje ananas oziroma ananasovo jedro, ki ni najbolj okusno in je tudi precej trdo, zato ga večinoma ne pojemo. Toda četudi bi ga uživali, to živilo ni dovolj močno, da bi imelo njegovo uživanje terapevtski učinek, zato pri nekaterih stanjih svetujejo uživanje potentnega bromelaina v kapsulah, ki zagotavlja primeren standardizirani odmerek bromelaina. 

Nemška komisija E je svetovala uživanje od 80 do 320 mg bromelaina od 2 do 3-krat na dan. Za specifična stanja, kot je artritis, so potrebne višje koncentracije; pri artritisu svetujejo od 500 do 2000 mg bromelaina na dan (v dveh odmerkih).

Bromelain lahko vpliva na delovanje nekaterih zdravil, zato je potrebna previdnost (in odobritev zdravnika) pri sočasnem jemanju: 
- antibiotikov (lahko vpliva na absorpcijo in delovanje antibiotika), 
- zdravil za redčenje krvi (bromelain tudi redči kri),
- pomirjeval (lahko vpliva na učinek pomirjevala).

Pri težavah s sklepi in vnetju uživajte bromelain na prazen želodec, torej ne sočasno s hrano, saj bo v nasprotnem primeru deloval kot prebavni encim in razgrajeval hrano, ne pa deloval protivnetno. 

Pri prehranskem dodatku bodite pozorni na to, da vsebuje dovolj visoko standardizirano vsebnost bromelaina (GDU/g; zaželena vrednost znaša približno 2000 GDU/g).

Ključne besede:
sklepi, vnetja, bolečina, protibolečinska zdravila, bromelain, antioksidant, osteoartritis, artritis, ananas

 

Sorodni članki:

1,953125E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: