Skupaj razkrivamo

29.11.2018

Z divjim kostanjem nad boleče noge …
Besedilo in fotografije: Adriana Dolinar

Vas poleti mučijo utrujene, otekle in boleče noge? Zdaj je čas, da si pripravite tinkturo iz divjega kostanja, ki pomaga blažiti te težave.

Utrujene, otekle in boleče noge so lahko znak težav z venami. Za njimi trpi že vsaka druga ženska in vsak četrti moški. Med številne naravne ukrepe, ki pomagajo pri teh težavah, sodijo tudi pripravki iz divjega kostanja, ki jih je najti tudi v naboru naravnih rastlinskih zdravil švicarskega naturopata Alfreda Vogla. 

Številne raziskave, tudi tiste, ki veljajo za najvišjo možno raven dokazov znotraj na dokazih temelječe medicine, potrjujejo varnost in učinkovitost Voglovih pripravkov iz divjega kostanja pri težavah z blagim ali zmernim kroničnim venskim popuščanjem. Konkretno se je za učinkovito in varno izkazalo večmesečno uživanje 100 mg escina na dan v obliki tablet. Enako učinkovito in varno je tudi večmesečno mazanje nog z gelom, ki vsebuje 2 odstotka escina (dvakrat na dan). Escin (saponin) je namreč glavna učinkovina v semenu kostanja, ki dokazano krepi vensko ožilje. 

Zmanjšanje oteklin, bolečin, utrujenosti in srbenja nog divji kostanj doseže na več načinov: krepi stene kapilar ter zmanjša prepustnost žilnih sten in nastajanje oteklin. Deluje protivnetno in oži žile, kar izboljša tonus venskih žil in pretok venozne krvi.
Uporaba kakovostnih pripravkov iz divjega kostanja je torej preverjeno dobra pomoč za vaše vene. Ne pomaga pa le pri tem. Naši predniki so ga tradicionalno uporabljali tudi za zdravljenje številnih drugih obolenj, med katere spada tudi revmatizem. 

Postopek priprave tinkture iz divjega kostanja 
Ker semena divjega kostanja, ki jih potrebujemo za izdelavo tinkture, dozorijo jeseni, je za vse, ki si želite pomagati z njo, še pravi čas za pripravo. Kostanjevi plodovi namreč dozorijo med oktobrom in novembrom, ko se zelena bodičasta lupina obarva rjavo, plod pa odpade z drevesa. Zato se brž podajte v bližnji park, drevored ali gozd in naberite kakih deset do dvajset zdravih kostanjevih plodov. Zavijte še v bližnjo lekarno in kupite ½ do 1 liter 70-odstotnega alkohola, ki ga potrebujete za pripravo tinkture. Količine prilagodite svojim potrebam.

Sedem večjih ali deset manjših kostanjevih plodov olupite (odstranite bodeči plašček). Nato sveža semena na drobno narežite, jih naložite v steklen kozarec in zalijte s pol litra 70-odstotnega alkohola. Kozarec zaprite ter ga za kaka dva tedna postavite na temno in toplo mesto. Nato tinkturo precedite (npr. skozi papirnati filter za kavo) in jo hranite v temni steklenički. Stekleničko označite z imenom ter zapišite vsebnost in datum izdelave.
Tinkturo uporabljajte zunanje, na koži utrujenih, oteklih in bolečih nog: del tinkture razredčite z enakim delom vode ter s tako dobljeno tekočino namažite ali popršite noge. Ker alkohol lahko draži kožo, tinkturo uporabljajte previdno, kožo pa negujte izdatneje. Pri tem vam je lahko v pomoč tudi uporaba kostanjevega mazila. 

Postopek priprave kostanjevega mazila 
Mazilo pripravite tako, da v ponvi na nizkem ognju segrejete približno 200 gramov maščobe. Izberete lahko kokosovo maščobo ali pa neslano svinjsko mast. Dodajte za pest drobno narezanih semen divjega kostanja (tri do štiri plodove) in jih na nizkem ognju segrevajte, da rahlo zarumenijo, kot pri praženju zarumeni čebula. S tem iz plodov izločite vodo in omogočite prehajanje v maščobah topnih snovi v maščobo. Pazite le, da ne zažgete maščobe! Zmes čez noč pustite v ponvi, da se bo ohladila, zjutraj pa maso rahlo segrejte, da jo boste lahko skozi gazo precedili v manjše steklene kozarčke. Kozarčke zaprte hranite na temnem in hladnem mestu. 

V mazilu ni escina, saj je topen predvsem v vodno-alkoholnih topilih, vendar pa vsebuje druge učinkovine, kot so bioflavonoidi, steroli, esencialna olja itn. Poleg tega, da neguje kožo, lahko takšno mazilo nekoliko pripomore k zmanjšanju težav z venami. Pripravki iz divjega kostanja, ki so jim odstranili escin, namreč prav tako prispevajo k izboljšanju težav z venami, le da učinek ni tako izrazit. To pomeni, da so sicer najučinkovitejši alkoholno-vodni izvlečki, vseeno pa lahko nekoliko pomagajo tudi maščobna mazila iz semen divjega kostanja.

Kadar so težave hujše in nega ven z domačimi pripravki ne zadostuje, jih je dobro podpreti še z uživanjem registriranega zdravila iz divjega kostanja, pripravljenega po receptu Alfreda Vogla. 

Ključne besede:
divji kostanj, vene, otekle noge, revmatizem, kostanjevo mazilo

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: