Skupaj razkrivamo

2.12.2017

Začimbe za red v hiši in telesu
Besedilo: Sanja Lončar

Po vsem, kar ste prebrali, zveni skoraj neverjetno, da bi tako velike težave, kot smo si jih pridelali z modernim življenjem, lahko rešili le s kakšnim ščepcem začimb. A če poznate njihove moči in pravilne načine uporabe, boste hitro odkrili, da vam lahko pomagajo veliko bolj, kot si lahko predstavljate.  

Skupni imenovalec strupom, sevanjem in slabi hrani je, da pospešujejo delovanje prostih radikalov, ki povzročajo oksidativne poškodbe na naših celičnih ovojnicah in zapisu DNK. In če se večina težav začne tam, je modro, da jih poskusimo tam tudi preprečevati.  

Vsi, ki ste se že poglobili v Ščepec védenja in Ščepec rešitve, veste, da so začimbe najmočnejši antioksidanti na tem planetu. 10 gramov močnejših začimb lahko zato po količini zaužitih antioksidantov primerjamo z uživanjem nekaj kilogramov sadja in zelenjave. Nekatere, kot denimo klinčki, origano in cimet, v le enem gramu presežejo količino antioksidantov, ki jih najdemo v pol kilograma paradižnika, bučk ali solate. 

Tokrat smo se poglobili v iskanje tistih začimb, ki lahko najbolj pomagajo pri odpravljanju težav, povezanih z bolnimi stanovanji in pisarnami.

Zagotovo je najbolj modro kombinirati takšne rastline, ki čistijo telo in hkrati blokirajo vezavo novih strupov, za nameček pa še delujejo kot odlični antioksidanti. 

Za blokiranje strupov
Pegasti badelj je zagotovo najboljši blokator strupov, hkrati pa najhitreje pomaga regenerirati celice jeter, ki so naš najpomembnejši filter, saj ustavljajo strupe in jim preprečujejo, da bi se naložili v telesu. V veliko pomoč pa so nam tudi rožmarin, origano, kapre, žajbelj, čemaž ...

Za čiščenje že nakopičenih kemikalij 
Strupi se nalagajo hitreje, kot jih je možno odstranjevati. To se posebej pozna pri trdovratnih strupih, ki so zasedli celice živčevja in možganov. Za njihovo odstranjevanje povabite na pomoč koriandrove liste, čemaž, rožmarin, baziliko, origano, žajbelj, črno kumino, kurkumo in še veliko drugih (oglejte si razpredelnice v Ščepcu védenja). 
 
Za zaščito in obnovo živčevja in možganov
Če verjamete ali ne, začimbe imajo dejansko moč izboljšati celični metabolizem, zavarovati živčevje pred poškodbami in celo spodbuditi rast novih živčnih celic. V te namene uporabljajte čim več kardamoma, žafrana, rožmarina, črne kumine, koromača, pelina, kumine, kumina in zelene.

Za več energije in premagovanje kronične utrujenosti
Pri blaženju stresa in izboljševanju upravljanja z lastno energijo vam bodo v veliko pomoč bazilika, cimet, galgant, koriander, limonska trava, lovor, melisa, muškatni orešček, pelin, piment, sivka in šetraj.

Sinergija pomnoži moči
Dobro sestavljene mešanice moči začimb dodatno pomnožijo, zato je včasih en gram mešanice nekajkratno močnejši v svojem delovanju od enake količine posamezne začimbe. 

Za boljšo koncentracijo in več jasnine v glavi je zelo dobro kombinirati cimet, janež, kardamom, klinčke in muškatni orešček, saj pomagajo možganskim celicam proizvesti več energije in jih hkrati ščitijo pred oksidativnimi poškodbami. Prav te so združene tudi v začimbni mešanici Gizela Glavač.

Za pospešeno razstrupljanje je dobro uživati več čaja iz koprive, žajblja ali regrata, v hrano in pijače pa dodajati več bazilike, čemaža, rožmarina in koriandra. Lahko pa uživamo tudi mešanico Rada Razstrupnik, ki razen koriandrovih listov vsebuje skoraj vse našteto.

Obe začimbni mešanici sta del darilnega paketa šestih začimbnih mešanic Spet dobro, ki so ga že prejeli naročniki naših novic, prijavljeni nanje v septembru. Zaradi velikega zanimanja pa jih bomo poslali tudi tistim, ki se boste na novice naročili do konca oktobra. Pohitite in si zagotovite vedno sveže novice v nabiralniku ter paket šestih začimbnih mešanic za različne težave. Zima bo dolga in nekaj začimbne pomoči bo prav prišlo!
Lahko pa tudi sami pripravite svoje začimbne mešanice po meri lastnih potreb in okusa. Celotno razlago, kaj in kako zmešati ter kako je treba začimbe pripravljati, da bodo najbolje delovale, preberite v knjigi Ščepec ustvarjanja.  

Kaj zmore rožmarin? (Iz knjige Kako ohraniti možgane
Ameriško-japonska raziskava je dokazala, da karnozolna kislina v rožmarinu izboljšuje spominske funkcije ter ščiti možgane pred oksidativnimi procesi, kar posledično znižuje tveganje za različne nevrodegenerativne bolezni, kot so kap, Parkinsonova bolezen in ALS (amiotrofična lateralna skleroza – bolezen motoričnih celic v možganih in hrbtenjači). (Journal of Neurochemistry. 2008; 104(4): 1116-1131.)

A ni vam treba čakati na težave, da bi posegli po rožmarinu. Koristi od zraka, odišavljenega z eteričnim oljem rožmarina, imajo tudi zdravi ljudje vseh starosti. Zanimanje za aromaterapijo z rožmarinom je zelo poskočilo po objavi rezultatov raziskave, ki so jo izvedli na Univerzi Northumbria v Newcastlu. Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Therapeutic Advances in Psychopharmacology leta 2012. 
Razlika med skupino, ki je reševala teste v prostoru, odišavljenem z rožmarinom (kemotip 1,8-cineol), in tistimi, ki so bili v neodišavljenem prostoru, je bila osupljivo velika. »Odišavljeni« udeleženci so bili za 60 do 75 % bolj uspešni. (Več v novi knjigi Kako ohraniti možgane.) 

Začinite shrambo
Plesni postajajo vse večji sovražnik ekološko pridelane hrane. Da preprečite njihov razvoj in nastajanje za zdravje zelo nevarnih aflatoksinov, si lahko pomagate tudi z začimbami. Najbolje bo delovalo, če v shrambo ali direktno v žita, suho sadje in oreščke dodate liste lovorja ali šetraja. 

Mrčes pa lahko odganjamo s sivko, smiljem ali pelinom.
________________________________________________

Slika velja več kot 1000 besed. Video posnetki pa povedo še več kot slika.

Vabljeni k ogledu praktične uporabe začimb za različne težave, s katerimi se soočamo. Na spletni strani zazdravje.tv vas čaka arhiv oddaj Za Zdravje, v katerih si lahko v živo ogledate praktične nasvete, povezane z uporabo začimb in drugih naravnih rešitev. 

Skrajšane dele oddaje lahko najdete tudi na kanalu YouTube.

Aktualni program predvajanj oddaje Za Zdravje na postajah RTS, TV Veseljak, Vaš kanal, Petelin TV in Golica TV pa si lahko ogledate na enakem naslovu. Prosimo, ne zamešajte te oddaje Za zdravje produkcije Bešter, ki obstaja od 2011, s spletno oddajo z enakim imenom in spletnim naslovom oddajazazdravje.si.

Ključne besede:
#, začimbe, domovanje, strupi, pegasti badelj, kemikalije, koncentracija, rožmarin, aromaterapija

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: