Skupaj razkrivamo

2.12.2017

Staranje ni nujno povezano z izgubo zdravja in vitalnosti!
Besedilo: Adriana Dolinar

V Evropi kar devet od desetih ljudi umre zaradi katerega od kroničnih obolenj! Je mogoče kronična obolenja preprečiti ali jih celo obvladati? 

Starost prinaša številne kronične težave, za katere pa uradna medicina navadno ne ponuja učinkovitih ukrepov. Pri obolenjih, kot so revmatoidni artritis, demenca, Parkinsonova bolezen, srčno-žilna obolenja, sladkorna bolezen, rak in številne druge, lahko stanje le nekoliko ublaži. Zato se mnogi, ki jih pestijo tovrstna obolenja, preprosto sprijaznijo z njimi in tako živijo do konca svojih dni. Pa ni treba, da je tako. 

Na holističnih oziroma celostnih klinikah, kot sta denimo Klinika dr. Kraha (največja dnevna klinika na Saškem v Nemčiji) in Klinika Paracelsus v Švici (največja biomedicinska klinika v Evropi), vedno znova dokazujejo, da so tudi kronična obolenja obvladljiva, če se jih le ustrezno lotimo. Trije nepogrešljivi deli terapije kroničnih obolenj, ki so jih deležni pacienti tovrstnih klinik, so podpora črevesni flori, podpora imunskemu sistemu in podpora na celični ravni. To je nadvse pomembno, saj s tem spodbudijo procese samozdravljenja. Tako je mogoče uspešno obvladovati številna kronična obolenja, kot so rak, revmatizem, multipla skleroza, psoriaza, endometrioza, možganska kap in druga srčno-žilna obolenja, nevrodegenerativna obolenja (Parkinsonova bolezen, demenca …), diabetes, parodontoza, borelioza in različna virusna obolenja. Poleg tega nas lahko ti trije ukrepi pred kroničnimi obolenji tudi obvarujejo. Za vsakogar med nami je koristno, da začne čim prej preprečevati degenerativne procese – če ne prej, pa vsaj pri štiridesetih letih. 

Kako nam lahko ti ukrepi – seveda poleg skrbi za zdrav življenjski slog (obvladovanje stresa, skrb za kakovostno prehrano, redno razstrupljanje …) – pomagajo preprečevati ali celo obvladovati kronična obolenja?

Podaljšujejo življenje celic
Če celicam pomagamo pri varovanju oziroma ohranjanju dednega zapisa (DNK), jih ščitimo pred poškodbami s prostimi radikali, spodbudimo nastajanje celične energije, podaljšujemo njihovo življenje in preprečujemo prezgodnje staranje in degeneracijo telesa. To je mogoče doseči z jemanjem naravnih pripravkov proti staranju, kot je denimo NADH. NADH je temeljni dejavnik obnove našega dednega zapisa in najmočnejši biološki antioksidant, poleg tega spodbuja nastajanje ATP-energije v celicah. S takšnimi pripravki si lahko pomagamo preventivno, lahko pa so tudi učinkovita pomoč pri raznovrstnih kroničnih obolenjih. Npr. raziskave potrjujejo pozitivno delovanje v primeru metabolnega sindroma, ki je znan napovedovalec srčne ali možganske kapi. Obetavni so tudi izsledki raziskav vpliva jemanja NADH pri nevrodegenerativnih obolenjih. Od 470 pacientov s Parkinsonovo boleznijo se jih je na jemanje NADH pozitivno odzvalo kar 85 odstotkov; 10 do 60 odstotkov med njimi jih je prve znake izboljšanja zaznalo že po dveh do štirih tednih jemanja pripravkov NADH. 

Uglašujejo mikrobiom
Naše telo poleg telesnih celic sestavljajo tudi številni mikroorganizmi. Veliko jih je prav v črevesju, kjer sestavljajo črevesno floro. Raziskovalci ugotavljajo, da geni mikroorganizmov, ki sobivajo z nami, skupaj z geni celic upravljajo številne pomembne telesne funkcije. Zato ni nič nenavadnega, da v celostnih klinikah posvečajo veliko pozornost prav krepitvi mikrobioma. Menijo namreč, da je uglašen mikrobiom z zadostno pestrostjo mikroorganizmov in s pravim razmerjem med pozitivnimi mikroorganizmi temelj trdnega zdravja. Več o pomembni vlogi koristnih mikrobov v črevesni flori si lahko preberete v člankih na to temo, ki jih najdete v februarski in marčevski številki naših novic.

Modulirajo delovanje imunskega sistema
Celostni terapevti pri obravnavi obolenj posvečajo pozornost tudi našemu imunskemu sistemu. Trden imunski sistem je namreč nujen za dolgoročno ohranjanje zdravja. Z leti se lahko zaradi različnih dejavnikov (okolje, življenjski slog …) »razglasi«, kar pomeni, da ne deluje več optimalno, zato nas tudi ne more več tako dobro ščititi pred obolenji. Številne raziskave in uspešne prakse zadnjega desetletja kažejo, da je mogoče imunski sistem modulirati tudi z bioidentičnimi molekulami GcMAF (angl. Gc protein derived macrophage activating factor). Jemanje pripravkov z molekulo GcMAF lahko po zaslugi modulacije našega imunskega sistema drastično izboljša naravni obrambni mehanizem proti virusom, bakterijam, avtoimunskemu odzivu in rakavim celicam. To je enkratna podpora pri obstoječih obolenjih, pa tudi odlična preventiva, ki prepreči, da bi do obolenj sploh prišlo. Npr. dobro delujoči oziroma aktivirani makrofagi so nujno potrebni za ohranjanje in obnovo osrednjega živčnega sistema. Kot kažejo raziskave, so pomembni tudi za popravljanje možganskih poškodb, ki so značilne za multiplo sklerozo (Therapeutic effects of highly purified de-glycosylated GcMAF in the immunotherapy of patients with cronic diseases, American Journal of Immunology, letnik 9, št. 3, str. 78–84.).

Toda brez zavedanje, da vse potrebuje svoj čas, ne bo rezultatov. Če se boste tudi sami lotili tovrstnega preventivnega ravnanja, se morate zavedati, da bo za dosego učinka potrebno kar nekaj vztrajnosti. Da v telesu stečejo obnovitveni procesi, je potrebno tri do šest mesecev, odvisno od posameznikovega stanja. 

V našem življenju ne štejejo leta, pač pa šteje življenje v naših letih. (Adlai E. Stevenson)

V prvi polovici življenja si človek pridobiva navade, ki mu v drugi polovici povzročajo težave. (Lothar Schmidt)

Ključne besede:
staranje, starost, kronične težave, demenca, revmatodni artritis, samozdravljenje, DNK, NADH, mikrobiom

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: