Skupaj razkrivamo

14.4.2008

Deponija odpadkov pod  našo kožo 

Besedilo: Sanja Lončar

Med prve znanilce pomladi lahko ob rožicah in lastovkah prištejemo tudi reklamne kampanje za izdelke proti celulitu, ki se vsako leto začnejo prej, z vse večjo močjo, in nam pogosto še poslabšajo našo že tako omajano samopodobo.

In zakaj pišemo o celulitu tudi v naših novicah?
Zagotovo ne zato, da bi vas poskusili prepričati, da morate imeti noge kot kakšna suha trinajstletnica. Žensko tkivo ima že po naravi drugačno strukturo in je to, kar vam kažejo plakati kot »grdo pomarančasto kožo« naraven scenarij, star toliko kot žensko telo. Takšnega so ga občudovali slikarji in ljubimci vseh časov. Ne verjamete? Poglejte Tri gracije in druge lepotne ideale, veljavne še pred desetletji.

Narava ne dela brez načrta in zagotovo ve, zakaj je v naših bokih predvidela shrambo odvečnih maščob in drugih odpadkov. Le nečesa ni predvidela: da bo v današnjem času v človeško telo romalo toliko smeti, da so nekateri res že prava deponija na dveh nogah.
Če je smeti v našem telesu preveč, pa to ni več estetska, temveč že vsebinska težava, ki resnično potrebuje našo pozornost.

Nič nimam proti medijem, ki so polni nasvetov o tem, kako se rešiti celulita. Stotine lepotnih salonov s tem služijo svoj kruh, kar je tudi njihova legitimna pravica. To, kar me v tej zgodbi moti, je predvsem dejstvo, da mnoge t. i. proticelulitne bojne metode v resnici delujejo bolj obremenilno kot pa očiščevalno.

Kaj je v sredstvih proti celulitu?
V kozmetični industriji je čas postal pomemben, kot da gre za dirke formule 1. Ponudniki tekmujejo, kdo bo v manj dneh dosegel manjši obseg vaših bokov. Promocija nas bombardira s številkami, z odstotki, s statistikami zadovoljnih uporabnic. Res me je zanimalo, kako so npr. prišli do podatka, da nek preparat v dveh tednih zmanjša celulit pri 86 % uporabnic?

Enako so želele vedeti tudi mnoge potrošniške organizacije in mediji, ki so zahtevali pojasnilo teh trditev. Ugotovili so, da te raziskave potekajo približno takole: kozmetična družba ima seznam uporabnic, ki jim pošlje nove izdelke v preizkus. Skupaj z brezplačnimi izdelki jim pošljejo tudi vprašalnik, kjer morajo odgovoriti, ali so z izdelkom zadovoljne. Seveda bi lahko napisale, da niso, a potem najbrž nikoli več ne bi dobile paketa z brezplačnimi izdelki - črtali bi jih s seznama poskusnih uporabnic. Kako bi odgovorili vi, če bi bili na njihovem mestu?

Tako dobi družba legitimne podatke za svojo promocijo, vi pa kupite izdelke, ki lahko vsebujejo tudi takšne snovi, ki jih ne bi želeli nikjer v svoji bližini, še najmanj pa na svoji koži.
Strupi ne morejo očistiti strupa, zato raje poiščite naravne rešitve. Izboljšati morate prekrvavitev, limfi zagotoviti dovolj vode in jo z gibanjem spraviti v tek. Počistiti pa je treba tudi smeti s svojega krožnika.

Brezovi listi so v fitoterapiji poznani kot odlično sredstvo za razstrupljanje in odvajanja odvečne vode iz telesa. Pazite le, da boste pri uporabi tovrstnih pripravkov dovolj hidrirani.

Prožnost vezivnega tkiva lahko izboljšamo z naravnimi olji, na primer z oljem črnega trna.

Če imate mrzle noge, kar pomeni, da je prekrvavitev slaba, si lahko pomagate z rožmarinovim eteričnim oljem, ki ga primešate osnovnemu.

Pri vročih ali mrzlih nogah se odlično obnese tudi žajbljeva kopel. Žajbelj uravnava temperaturo in potenje.

Cirkulacijo lahko izboljšate tudi s knajpanjem (z izmeničnim tuširanjem z mrzlo in s toplo vodo), z drgnjenjem stegen z bolj grobo brisačo ali rokavico ali z različnimi masažnimi prijemi.
Telo vam bo hvaležno za vsak gram strupa, ki ga spravite iz njega. Lepši videz pa bo le stranski produkt vašega boljšega počutja.


Ključne besede:
celulit, človeško telo, anticelulitna sredstva

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: