Skupaj razkrivamo

6.3.2009

Resnice in zmote o probiotikih. Tekst: Sanja Lončar, Primerjava izdelkov: Miha Škarič.
 

Kaj bo hitreje okrepilo našo črevesno floro, jogurti ali probiotiki v obliki prehranskih dopolnil?

Kljub zakonodaji, ki prepoveduje, da bi se živila oglaševala kot zdravila, smo vsak dan priča kršitvam v oglasnih sporočilih za jogurte. S spretnimi besednimi igrami in pol-trditvami dosežejo, da skoraj vsak drugi Slovenec meni, da bo veliko naredil za svojo imunost, če bo užival posebne jogurtne pripravke.

Ali so probiotični jogurti res najboljša rešitev za obnovo vaše črevesne flore?

Pregledali smo ponudbo na domačem trgu ter popisali vse sestavine, vrsto sevov in ceno. Natančno primerjavo objavljamo na spletni strani www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo.

Za mnenje o razliki med probiotiki v jogurtih in probiotičnih prehranskih dopolnilih smo povprašali kar inštitut Rosell v Franciji.

Prva razlika je v količini sevov. V probiotičnih jogurtih jih je v povprečju pol milijona. Nekateri dosežejo tudi nekaj sto milijonov, komercialno najbolj prodajani pa se sicer ponašajo z veliko količino sevov, vendar praviloma gre za seve, ki se v telesu ne zadržijo, zato trajno ne prispevajo k obnovi črevesne flore. Poleg tega pri izdelkih, ki smo jih popisovali na naših prodajnih mestih, niti na enem nismo našli zapisane količine sevov, ki jo zagotavljajo.

V kakovostnih probiotikih, ki jih kupujemo kot prehranska dopolnila, pa se število sevov meri v milijardah. Razlika je torej v povprečju dve do tri ničle, kar pomeni, da bi morali zaužiti 100 do 1000 povprečnih jogurtov za en odmerek dobrega probiotika v vrečki, kapsulah ali ampulah.

Druga pomanjkljivost je, da se število probiotičnih bakterij v jogurtnih napitkih močno zmanjšuje, ko se približujejo izteku roka uporabnosti. Sevi v kakovostnih prehranskih dopolnilih so v liofilizirani obliki, kar pomeni, da so zavarovani in se bodo aktivirali šele, ko bodo prišli v črevesje. Število sevov, ki ga navajajo proizvajalci registriranih prehranskih dopolnil, pa mora biti aktivno tudi na zadnji dan roka, ki praviloma znaša dve leti.

Ker so skoraj vsi jogurti na našem trgu iz homogeniziranega mleka (proizvajalci to praviloma zamolčijo), telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo, in bodo zato prispevali k dodatnemu zakisanju telesa. Če imate diarejo ali druge težave s prebavili, jih fermentirani mlečni napitki lahko še povečajo.

Za toliko denarja, kolikor ga odštejete za povprečen jogurt, boste lahko zaužili celotno dnevno priporočeno količino probiotikov v obliki prehranskih dopolnil.

Verjetno smo vas prepričali, da po dobre probiotike namesto v samopostrežno raje zavijte v lekarno ali specializirane prodajalne.

Kako izbrati dobre probiotike?

  • Izdelkov je na trgu vse več in pričakovati je, da bo ponudba še bolj rasla. Pri izbiri upoštevajte:
  • Ali gre za seve, ki se lahko primejo in razmnožujejo v vašem črevesju? (Takšni so Bifidobacteria bacterium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivarius in Enterococci, pri otrocih pa še Bifidobacteria bifidum in Bifidobacteria infantis). Ne pozabite, da v naravi obstaja na tisoče laktobacilov, veliko jih je tudi v telesu. Zato je dobro vedeti, kaj boste zaužili. Bakterije iz družin Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei in Streptococcus thermophilus so le koristni popotniki skozi črevesje vendar ne prispevajo k trajni obnovi črevesne flore.)
  • Ali so sevi točno določeni?
  • Ali je navedena količina sevov, ki jo proizvajalec zagotavlja? Dnevna priporočena količina je 3-4 milijarde aktivnih probiotičnih sevov.
  • Kako so sevi zaščiteni pred oksidacijo? (Vrečke, kapsule ali ampule z ločenim suhim delom.)
  • Do kdaj je izdelek uporaben?

Ne pozabite še na dobre prebiotike

Prebiotiki omogočajo preživetje in razmnoževanje probiotikov. Posejati dobre seve bo pomagalo le za kratek čas, če jih ne boste vzdrževali tako, kot vestni vrtnarji vzdržujejo svojo trato. Zalivajte jih (z dovolj vode) in prehranjujte. Najboljša hrana za prebiotike so vlaknine. Dolgo smo jih obravnavali kot nepomemben odpadek. V resnici pa brez njih ni zdrave črevesne flore in posledično zdrave prebave. Prebiotiki so tudi snovi, ki ustvarjajo ugodno okolje za razmnoževanje probiotikov, preprečujejo razmnoževanje patogenih bakterij in kvasovk, povečujejo resorpcijo rudnin in podobno. To vlogo na primer opravi desnosučna mlečna kislina, ki jo uživamo s koncentrirano sirotko ali zelnico.

Kaj imajo koristne bakterije najraje na jedilniku?

Dobro jih boste negovali, če uživate polnozrnate žitarice, sveže zmleto laneno seme, sadje in zelenjavo, stročnice … Posebej koristno hranilo za črevesno floro je inulin. Več kliničnih študij je potrdilo, da selektivno spodbuja rast bakterij iz rodov Bifidobacterium in Lactobacillus. Ob tem deluje na izboljšanje resorpcije koristnih rudnin. Ker gre za obliko sladkorja, ki izboljša okus hrani, ne preide pa v kri, je inulin zelo priporočljiv, zlasti za diabetike.

Verjetno je najokusnejši vir inulina korenina yacon (imenujejo jo tudi podzemno jabolko ali podzemna hruška), ker je zelo dobrega sadnega okusa, vsebuje pa izredno visok delež inulina. Že nekaj gramov na dan je užitek za brbončice in obenem prava pojedina za vaše koristne bakterije. Poleg vitaminov, mineralov, elementov v sledovih vsebuje yacon več kot 30.000 sekundarnih rastlinskih snovi, ki jih v naši sodobni hrani skoraj da ne najdemo več.

Dober vir inulina je še topinambur, najdemo pa ga tudi v koreninah regrata in potrošnika (cikorije), če ju izkopljemo pozimi ali zelo zgodaj spomladi. Iz enakega razloga bodo vaše črevesne bakterije vesele tudi žitne kave, ki vsebuje precej cikorije.

Jogurti pod drobnogledom

1. LCA Zelene Doline, Mlekarna Celeia
probiotične kulture Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium in Lactobacillus casei
cena 0,28EUR/100g

2. LCA, Spar
probiotične kulture Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium in Lactobacillus casei
cena 0,17EUR/100g

3.Bifidus, Yoviland Vipava
probiotične kulture Bifidobacterium  bifidum in Lactobacillus acidophilus
cena 0,18EUR/100g

4. EGO, Ljubljanske mlekarne
vsebuje termofilne mlečnokislinske bakterije s poudarkom na Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteria
cena 0,24EUR/100g

5. B-Aktiv, Dukat
jogurtna kultura z dodatkom LGG (Lactobacillus rhamnosus Gorbach&Goldin ATCC 53103)
homogenizirano (0,1 milijarda sevov)
cena 0,32EUR/100g

6. Activia, Danone
Z bifidus kulturo ACTIREGULARIS
cena 0,38EUR/100g

7. Actimel, Danone
probiotične kulture L. Casei Imunitass
sredstvo za zgostitev: pektin
sladili: aspartam, acesulfam K
aroma
cena 0,45EUR/100g

8. Natur jogurt+inulin, Spar
OH 9,3% od tega sladkor 9,3%
grozdni sladkor, kalcijev laktat, inulin 2%
sredstvo za zgoščevanje (pektin)
cena 0,17EUR/100g

celoten seznam sestavin in druge podatke objavljamo na www.zazdravje.net 

Ključne besede:
jogurt, probiotik, prehranska dopolnila, sev

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: