Skupaj razkrivamo

20.1.2010

Zlata jama ali črna luknja?
Tekst: Sanja Lončar


Stroški »vodenja sladkorne bolezni« iz leta v leto rastejo. Ameriško združenje diabetikov je izračunalo, da bolniki, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, vsak mesec porabijo zdravil in pripomočkov v vrednosti 443 dolarjev. Tipični stroški bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 pa znašajo 331 dolarjev na mesec. (Posamične cene pripomočkov in zdravil smo primerjali z našimi in ugotovili, da ni večjih odstopanj, zato lahko sklepamo, da izračuni kažejo v grobem tudi oceno »vzdrževanja« slovenskih bolnikov.) V ceno so vračunana le zdravila, pripomočki za apliciranje in pripomočki za redno spremljanje ravni krvnega sladkorja. Temu pa moramo dodati še stroške medicinskega spremljanja, laboratorijske izvide in seveda zaplete, do katerih sčasoma pride.

To pomeni, da en bolnik ponudnikom zdravil in medicinskih pripomočkov na leto prinese od 4.000 do 5.000 dolarjev. Preračunajte to na desetletja in videli boste, o kakšnih zneskih govorimo. Ker veljavna doktrina vztraja pri tem, da diabetesa ne moremo pozdraviti, lahko ga le »nadziramo in vodimo«, postane vsak novo oboleli do življenjska zlata jama za industrijo in črna luknja za zavarovalnice. Seveda prinaša bolezen bolnikom tudi do življenjsko odvisnost od sistema, trajne omejitve v načinu življenja in povečane življenjske stroške. Eni temu rečejo tudi »sladkorno suženjstvo«, ker si tak bolnik ne sme privoščiti, da bi ostal brez službe in zavarovanja, zato je pripravljen početi tudi tisto, kar je v nasprotju z njegovo vestjo. 

So zdravila boljša ali le dražja?
V reviji Archives of Internal Medicine so v oktobru 2008 objavili rezultate študije rasti cen zdravil za diabetes v ZDA. Stroški so se v šestih letih skoraj podvojili oziroma so s 6,7 milijard dolarjev v letu 2001 zrasli na 12,5 milijard dolarjev do leta 2007. V tem času se je število bolnikov v ZDA povečalo s 15 na 19 milijonov obolelih, torej za manj kot 30 %. Glavni razlog za tako velik dvig stroškov pa predstavlja uvajanje novih zdravil in načinov apliciranja, ki so bistveno dražji, kot so bili pri starih zdravilih. Koliko pa njihove koristi odtehtajo tako ceno, bo pokazal šele čas, saj dolgoročnih vplivov na zdravje ledvic, srca, prebavil in drugih organov ne moremo oceniti tako hitro.

Novo Nordisk A/S je pred kratkim financiral študijo, ki je ocenila celotne stroške, povezane z diabetesom. V te stroške so všteli tudi stroške hospitalizacij, medicinske oskrbe in odsotnosti z dela zaradi bolniške. Tako so stroške v ZDA ocenili na 200 milijard dolarjev letno. Od leta 2005 ta organizacija financira projekt za spremembo oskrbe pri diabetesu. Državo opozarjajo, da postaja diabetes največja zdravstvena težava v državi, ki celo presega težave z debelostjo. Pravijo, da je to cunami, ki prihaja.

Ko velike farmacevtske družbe lobirajo v interesu bolnikov, imajo v mislih predvsem več presejalnih testov, hitrejše pridobivanje novih bolnikov in več »pravic«, kar pomeni večjo porabo zdravil in pripomočkov. Brošurice, ki poudarjajo pomen zdrave prehrane in gibanja, so v tovrstnih projektih bolj stranskega pomena.

Diabetes je še kako povezan z našim načinom prehranjevanja, (ne)gibanja in odnosa do življenja.

Če se tega zavedamo, je zares neverjetno, kako že od majhnega uničujemo zdravje svojih otrok in iz njih dobesedno delamo nove generacije bolnikov. Enako počnemo z lastnim zdravjem. Enako počnejo tudi delodajalci z izbiro ponudnikov hitre prehrane ali postavitvijo avtomatov za prigrizke, pa tudi država z urejanjem področja šolske prehrane. Če želimo ustaviti »cunami«, ki ga napovedujejo, bomo morali zavihati rokave.

Račun za zamujeno bomo prejeli vsi (ne le zavarovalnice). Sicer z odlogom, vendar z velikimi obrestmi.

Ključne besede:
sladkorna bolezen, diabetes, zdravila, odvisnot, sistem, način prehranjevanja, gibanje, odnos

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: