Skupaj razkrivamo

26.7.2013

Katera še ima žive lase? 
Besedilo: Tina Krebs

Vas je naslov zmedel? Na žalost odraža resnico – če se ustavimo in opazujemo množico na naših ulicah, bodo ženske, ki imajo žive lase, v manjšini. Kaj ima potem na glavi večina žensk?
Če opazujete reklamne bloke, boste v enem večeru videli kopico reklam za barve za lase, ki lase „negujejo“, „ščitijo“ ter „jim dajo čudovit lesk in naraven videz“. 

Nič manjše niso obljube reklam za šampone. Povsod gledamo lase, ki se kot slapovi svile zlivajo po ramenih, žarijo in imajo popolnoma nenaraven volumen. In prav takšne si želijo ženske, ki takšne reklame gledajo. (Zlasti če se v reklamah za njimi obračajo glave in jih občuduje občinstvo.)

Druga stran pravljice
Če odmislimo vso „marketinško poezijo“, si lase lahko pobarvamo zgolj na dva načina. Da las odpremo (s čimer ga ubijemo), njegov pigment izperemo (z amonijakom ali z novimi kemikalijami manj znanih imen), nato pa truplo lasu obarvamo z izbrano barvo. Ker so takšni lasje brez življenja, bo njihov zunanji videz odvisen od dodatnih kemikalij, ki jim dajo videz živosti.

Drugi, naravni način je ta, da živi, nepoškodovani las zgolj obložimo z naravnimi pigmenti. V tem primeru temnolaske na žalost ne morejo postati blondinke in je barvanje mogoče zgolj v smeri potemnitve osnovne barve lasu. 

Tudi šamponi delujejo po dveh načelih 
Eni ponazarjajo pravljico, ki jo gledamo v reklamah. Bogata pena, visok sijaj, težki svileni lasje … Prevod teh pravljičnih besed pa je: manj „užiten“.

Bogato peno šamponi dosežejo s snovmi, ki so močni razmaščevalci. Najbolj pogosta sestavina, ki jo najdemo v šamponih, je natrijev ali kakšen drug lavril sulfat. Gre za snovi, ki so zelo ustrezne za močne industrijske razmaščevalce. Ko pa jih nanašamo na občutljivo kožo glave, sami kličemo težave (vnetja lasišča, izsušitev lasišča, prhljaj, pretirano mastni lasje, ker izsuševanje maščobe spodbuja lojnice k izločanju še več maščobe).

Ustvarjanje težav z lasiščem je za industrijo zagotovo donosno. Bolj nerazumljivo je, kaj imamo v tej zgodbi mi, potrošniki, da tako neomajno vztrajamo pri šamponih, ki jih lasje ne marajo. Ali je vse zgolj zato, da se približamo idolom z naslovnic?

Naravni šamponi se ponavadi ne penijo ali se penijo veliko manj. Uporabljajo veliko bolj blage razmaščevalce in mehčalce (praviloma na osnovi naravnega sladkorja). Že to pri mnogih ustvarja napačen občutek, da bodo zaradi tega lasje manj čisti. Nič ni dlje od resnice. Morda to nam, Zahodnjakom, zveni paradoksalno, Vzhodnjaki pa vedo, da je za nego in čiščenje las ter lasišča najboljše olje. Oni v lase najprej vtrejo naravno olje, ki raztopi nečistoče z las in lasišča, nato pa to olje sperejo. Ker lasišče ni izsušeno, ne prihaja do vnetij, lasje so nahranjeni in se ne mastijo pretirano. 

Povedano bolj preprosto: na Zahodu maščobo na glavi in laseh raztapljamo z razredčili, na Vzhodu pa umazano maščobo raztopijo z zdravo in čisto maščobo. 

Naravna nega je, kot vidite, za našo linearno logiko včasih nepričakovana. Kljub temu da je uspešna, je moč masovnega marketinga očitno ustvarila tako močen ideal videza lepih las, da so mnogi zelo dobri naravni šamponi izgubili bitko. 

Zato so se mnogi ponudniki naravnih šamponov po letih neuspešnega prepričevanja kupcev, naj spremenijo svoja pričakovanja, odločili, da bodo morali spremeniti svoje recepture.
Nova generacija naravnih šamponov se po svojem videzu, vonju in tudi načinu delovanja približuje konvencionalnim šamponom, le da te učinke dosežejo brez spornih sestavin in veliko bolj blago. 

Mrtvi ne jedo!
Ker smo pod drobnogled vzeli nego las, ne moremo mimo še enega masovnega mita. Pogosto slišimo, kako bo šampon ali regenerator naše lase nahranil z dragocenimi vitamini ali s kakšno drugo snovjo. Najbolj pogosto oglaševane snovi, kot so pantenol, tokoferol acetat ali retinil palmitat, so sintezni vitamini, ki jih dodajo v formulo kot antioksidante, ki podaljšujejo življenjsko dobo izdelka. Kot navaja Pat Thomas (avtorica sijajne knjige Čistoča je pol bolezni), ni dokazov, da bi te snovi lahko „hranile“ lase. 

Pod pogojem, da je kaj tako hranilnega zares v šamponu (v naravnih šamponih lahko najdemo veliko dobrih hranil za lase), je zelo pomembno vedeti, da imajo od tega koristi zgolj živi lasje. Las, ki je že mrtev, se ne morete hraniti – takšnega lahko le lakiramo, lepimo in plastificiramo, kar tudi počnejo snovi v konvencionalnih regeneratorjih. 

Odločitev je v vaših rokah
Če želite lepe in negovane lase, je zelo pomembno, da v celotnem procesu nege (šamponi, regeneratorji, morebitne barve) uporabite izdelke, ki lasem ne bodo škodovali. 
Če že imate lase, ki so uničeni s kislino ali z barvo, potem ne tarnajte, da vam jih naravni šampon ni uspel oživiti. Raje dovolite, da vam zraste naravni las, nato pa ga začnite negovati na naraven način. 

Če tega ne želite, potem je (morda nekoliko nenavadno za naše novice, pa vendar) najbolje, da ob konvencionalni barvi izbirate tudi konvencionalne šampone, regeneratorje in utrjevalce – ker so ustvarjeni s tem namenom, da tudi mrtvim lasem dajo bolj živ videz. Dokler bo seveda to vaše lasišče zdržalo … 

Ključne besede:
lasje, barve za lase, šamponi, barvanje las, naravni pigmenti, lasišče, naravni šamponi, regenerator

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: