Skupaj razkrivamo

21.3.2014

Pomen vode za prebavo
Besedilo: Andreja Šeme 

Mar ne bi bilo krasno, če bi obstajalo eno zdravilo za vse prebavne težave? Proti zaprtosti, napenjanju, spahovanju, zgagi, hemoroidom, … Vesela novica! Takšno zdravilo že obstaja. 
Ni naprodaj v lekarni. Vsak ga ima doma. Voda! Ker smo vajeni življenje zelo zapletati, marsikdo ne more verjeti, da je lahko rešitev težav s prebavo tako preprosta.

Toda da lahko s pitjem vode rešimo marsikatero težavo, tudi težave s prebavili, so vedeli že pred stoletji in tisočletji, danes pa smo na to v poplavi najrazličnejših pijač in čudežnih praškov pozabili. Brez vode ni življenja in uporabljamo jo skoraj za vse, zato ni čudno, da je prav voda bistveni element tradicionalnih zdravil in oblik terapije. Vodne terapije so izvajali že v antični Grčiji in v Rimu, še danes pa jih izvajajo v tradicionalni kitajski in indijski medicini. 

Voda proti zaprtju
Voda predstavlja večino našega telesa in omogoča nemoten potek neštetih nalog, ki jih telo opravlja. Tudi metabolnih procesov. Zaprtje je tipičen izraz pomanjkanja vode v črevesju, zato črevesje blata ne more izločiti in to se začne nalagati na stene črevesja. To pa lahko privede do polipov, hemoroidov in še večjih težav.

Japonska terapija
Na Japonskem že več stoletij izvajajo zelo preprosto terapijo z vodo – pitje vode na prazen želodec. Morda je prav ta terapija, zraven njihovega načina življenja in razmišljanja, razlog za to, da imajo največ stoletnikov na svetu. Več kot 50.000 jih je, kar 35 na 100.000 prebivalcev. 

Japonska terapija priporoča, da zjutraj na tešče in še pred umivanjem zob spijemo štiri kozarce vode, to je 640 ml vode sobne temperature. Pomembno je, da ne pijemo mrzle vode, saj to predstavlja šok za telo. Da si zagotovimo kar se da čisto vodo, jo lahko večer prej prekuhamo ali prefiltriramo, pred zaužitjem pa jo prelijemo v vrč, ki jo napolni z energijo in pravilno strukturira, ter pri tem pazimo, da usedline ostanejo v loncu. Starejši in bolni ljudje na začetku težko spijejo toliko vode hkrati, toda z nekaj vztrajnosti se človek kmalu navadi. Najbolje je, da spijemo toliko, kolikor lahko, in količino postopoma povečujemo. 

Ko torej spijemo dobrega pol litra vode na tešče, si umijemo zobe, nato pa 45 minut ne jemo in ne pijemo ničesar. Tako dopustimo vodi, da začne s svojim zdravilnim pohodom po telesu in prebavilih. Ko od pitja mine 45 minut, lahko pojemo zajtrk. Pomembno je, da po njem ne pijemo in jemo ničesar naslednji dve uri. Nato lahko normalno nadaljujemo dan. Za razliko od številnih zdravil ta terapija nima nobenih stranskih učinkov, razen bolj pogostega uriniranja.

Topla voda z limono
Alternativa japonski terapiji je, da na tešče spijemo kozarec tople vode s sveže iztisnjenim sokom polovice limone. Idealno je, če vodo pred pitjem še energijsko napolnimo v posebnem kozarcu ali vrču, ki vodo pravilno strukturira. Voda je lahko zelo topla, toda ne vrela, takšna, da jo lahko brez težav pijemo. Topla voda spodbudi prebavni trakt in peristaltiko. Krčenje in raztezanje mišic v prebavnem traktu spodbudi premikanje hrane po prebavilih. Topla voda v kombinaciji z limono pomaga iz prebavnega trakta odplakniti neželene snovi in strupe, spodbudi jetra, da proizvedejo sokove, ki so nujni za prebavo. Limona je diuretik in tako pomaga pri čiščenju telesa ter ohranja zdrav urinarni trakt. Kljub temu da so limone kislega okusa, telesu vračajo bazičnost, ki je za njegovo ravnovesje in zdravje zelo pomembna.

Če se želimo težav s prebavo rešiti na dolgi rok, zdravila, ki lajšajo le posledice, niso prava izbira. Vzrok za prebavne težave je pogosto pomanjkanje vode in če je telesu damo dovolj, bo lahko normalno opravljalo svoje funkcije. Na zdravje!

Ključne besede:
prebavne težave, voda, zaprtje, črevesje, pitje vode, terapija, topla voda, limona

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: