Skupaj razkrivamo

20.5.2014

Vse cveti, le vi ste nekako uveli? 

Toliko tega želite narediti, pa telo tega ne zmore? Spomladanske utrujenosti se lahko rešite z nekaterimi začimbami. 
Seznam tistih, za katere vemo, da vračajo moči, je zelo dolg. Za bolj natančno izbiro pa je dobro vedeti, kje leži vzrok vaše utrujenosti … 

Če je ta v nakopičenih kislih presnovkih, ki se nam valijo po telesu, bo odlična rešitev čemaž. Zaradi podobnih sestavin kot v česnu (aliin, ki se preoblikuje v alicin) čemaž zelo blagodejno vpliva na ožilje, čisti kri in znižuje raven holesterola. Priporoča se tudi pri pomanjkanju železa in za boljše delovanje možganov. Učinkuje proti spomladanski utrujenosti in kot afrodiziak.

Če sodimo med tiste, ki po jedi začutite zaspanost in hudo utrujenost, potem si lahko pomagamo z rožmarinom. Suhi ali sveži rožmarin stremo s soljo in s tem začinjamo jedi, ki nas ponavadi utrudijo. S takšno soljo nato začinimo krompir, gobe, jedi na osnovi paradižnika in podobno. Utrujenost po jedi bo bistveno manjša. Rožmarin pa lahko uživamo tudi kot čaj. Pripravimo ga tako kot zeleni čaj – z vodo temperature 70 oC.

Če vas je izčrpalo prekomerno razmišljanje in mentalna napetost, potem bo prava rešitev sivka ali lovor. Najbolje ju je uporabiti kot eterično olje ali ju dodajati v hrano. Ali ste že poskusili, kako dobro se sivka poda k čajnim mešanicam? V aromaterapiji uporabljajo lovorjevo olje tudi pri stanju izčrpanosti, težavah s spominom, depresiji in povsod, kjer želimo spodbuditi hitro regeneracijo telesa.

Zanimivo je, da lahko sivka pomirja ali poživlja, odvisno od potreb telesa. Medicinsko dokazana sta tudi pomirjujoč in stabilizirajoč učinek sivkinega olja pri umski in telesni preobremenjenosti in izčrpanosti.

Kmalu bo na voljo tudi bazilika – prihaja v pravem trenutku, da v naših telesih in umu naredi red. Že grški zdravnik Dioskurid, ki je v 1. stoletju napisal najpomembnejše farmacevtsko delo antike, jo opisuje kot rastlino, ki očiščujoče deluje na glavo. Posebna kompozicija dišav telo poživlja, spodbuja koncentracijo ter pomaga pri umskih obremenitvah in izčrpanosti.

Ker uravnava delovanje srca, krvnega, limfnega in živčnega sistema, koriandrovo eterično olje danes uporabljajo tudi v aromaterapiji kot naravni adaptogen. To pomeni, da pomaga telesu blažiti stres – kar se pozna tudi na manjši izčrpanosti, manj glavobolih, boljšem spancu in boljši koncentraciji.

Ko se bo nekoliko ogrelo, vam bo teknila limonska trava. Tam, kjer jo veliko uporabljajo, pravijo, da daje energijo, poživlja in osvežuje. Spodbuja koncentracijo, deluje proti utrujenosti in izčrpanosti ter spodbuja čute. V mnogih kulturah je zato čaj limonske trave priljubljen napitek, ki ga uživajo namesto kave. Verjetno je del skrivnosti v tem, da je limonska trava učinkovita pomoč rdečim krvnim telescem, da se lažje oskrbijo z več kisika.

Če sta intenzivno delo in nenehni stres načela vaše živčevje, preizkusite moči izopa (ožepka), pimenta ali triplata. Vsi trije veljajo za odlične pomočnike pri živčni in fizični izčrpanosti. Domala po vsem svetu pa takšno delovanje pripisujejo tudi vrtničnim cvetovom.

Kot vidite, so „rezervni resursi“ energije številčni. Na nas pa je, da jih začnemo uporabljati.

Ključne besede:
spomladanska utrujenost, začimbe, kisli presnovki, čemaž, rožmarin, sivka, lovor, bazilika, koriander,

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: