Skupaj razkrivamo

11.1.2016

Zakaj prav zdaj?

Zakaj imamo prav pozimi več težav z dihali? Nas res napadejo virusi in mraz – ali pa gre za nekaj drugega? Obstaja »skrivna« povezava med vitaminom D, stanjem jeter in dovzetnostjo za bolezni dihal. 

Vse več raziskav namreč kaže, da igra vitamin D zelo pomembno vlogo pri zaviranju razvoja prehladnih bolezni. Hkrati z upadanjem njegove ravni v telesu se povečuje tveganje, da nas bo podrla kaka okužba. 

Zakaj začne upadati raven vitamina D?
Kot smo natančno razložili v priročniku Resnice in zmote o soncu, je najboljši način, kako povečati zaloge vitamina D3, izpostavljanje soncu. Vse, kar nam uspe zaužiti in predelati, telo uskladišči v jetrih. Tako kot veverice tudi ljudje med dolgo zimo živimo od zaloge, ki smo jo nakopičili med letom. 

In pri tem se navadno zaplete. Številni ljudje namreč svoje »prihranke« porabijo prehitro. Začne se praviloma že z martinovanjem, ki mu sledijo nešteta poslovna, prijateljska in družinska prednovoletna srečanja, na katerih zaužijemo več, kot potrebujemo. In ker zabave praviloma potekajo zvečer, več zabave pomeni tudi manj spanca. Manj spanca pa pomeni, da ima telo manj možnosti, da se čez noč razstrupi. 

Nenaspani = pijani!
O tem smo že večkrat pisali, vendar bomo vseeno ponovili. Če je vaš spanec moten ali če ne spite dovolj, možgani in jetra ne zmorejo opraviti »velikega pospravljanja« in odplaviti strupov iz telesa. Posledica tega je, da imate po burni noči naslednji dan mačka, četudi ne zaužijete niti kaplje alkohola. Ali povedano drugače: vsakič, ko ne greste pravočasno spat ali pa telo obremenite s preveč hrane in alkohola, vaša jetra trpijo. Tovrstne poškodbe telo rešuje s povečano porabo nekaterih hormonov, holesterola, antioksidantov in drugih snovi – ti pa kot surovino potrebujejo vitamin D. Rezultat takega početja, je da v kratkem času zakockate stežka nabrano zalogo vitamina D. In ker veliko ljudi to počne sočasno, pride tudi do sočasnega razcveta respiratornih težav, ki jih je težko zajeziti. 

Zdi se torej, da gre za epidemije in da so za vse krivi virusi. Toda to ne drži. Virusi so le nekakšna semena, mi pa smo tisti, ki prav v tem obdobju kot na ukaz preorjemo in pognojimo svojo notranjost, da lahko ta semena tudi zlahka vzklijejo. 

Ključne besede:
vitamin D, dihala, jetra, spanje, virusi

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: