Skupaj razkrivamo

25.11.2011

Ali eterična olja smemo uživati?
Besedilo: Sanja Lončar

To je pogosto vprašanje, ki nam ga zastavljajo naši bralci. Eterična olja so izjemno koncentrirane snovi. Predstavljajte si, da je v cvetovih in listih povprečno 1–2 % eteričnega olja, v semenih ali skorji pa nekaj več. To pomeni, da je pogosto potrebna tona rastlin za en liter olja, 50–100 kilogramov za en deciliter (100 ml) ali 5–10 kilogramov za 10 ml eteričnega olja. Drugače povedano, v povprečni steklenički eteričnega olja prostornine 30 ml je v povprečju koncentrirana moč 15–30 kilogramov zelišč. 

Zato so na vseh eteričnih oljih opozorilne oznake. Te ne pomenijo samodejno, da je v stekleničkah strup, povedo pa, da bi se lahko zastrupili, če bi vsebino zaužili v večji količini. 
Ko želimo kupiti olja, ki jih bomo terapevtsko uporabili tudi za uživanje, je zelo pomembno, da so ta pridobljena iz ekološko pridobljenih rastlin in z naravnimi procesi destilacije (brez uporabe nevarnih topil). Takšna olja morajo imeti certifikat o ekološki ali biodinamični pridelavi. 

Tisto, kar bo ločilo zdravilo od strupa, bo vaše pravilno ravnanje. Gre za močne snovi, ki ne prenašajo površnosti. V izparjevalnik za odišavljenje prostora lahko nakapljate tudi dvakrat več od priporočene količine in to ne bo imelo posledic. Če pa boste zaužili dvakrat več eteričnega olja, kot je treba, pa tvegate težave. 

Na trgu je vse več izdelkov z dodatki eteričnih olj – od žvečilk in sladic do medu ter sirupov. Pri izbiri preverite, ali res gre za certificirane in standardizirane izdelke. (Med preverjeno dobre sodijo sirupi Salus, izdelki na osnovi medu Santos, pripravki A. Vogla itd.) Pri domači ponudbi, ki jo zasledite na tržnicah, pa preverite, s kakšnimi olji so eterična olja pripravljena in koliko tisti, ki takšne pripravke izdelujejo, res vedo o aromaterapiji. 

Osebno pogosto uporabim eterična olja tudi v kulinarične namene. 3-4 kapljice ekološko pridelanega eteričnega olja limone v sladicah zamenja nastrgano lupino 2 limon. Enako doziramo tudi ekološko pridelano eterično olje pomaranče, ki je zelo primerno za kakavove ali rožičeve namaze, janeževo pecivo, domačo čokolado. Pri citrusih vedno znova ponavljamo da za takšen namen lahko uporabimo isključno ekološko pridelane nešpricane citruse. Če bi pomotoma v jedi dodajali eterično olje konvencionalno pridelanih in škropljenih citrusov bi dejansko jedi dodajali strup.

Pri eteričnih oljih, ki se pojavljajo v večjih kemotipih (različne kemične sestave), kot sta rožmarin ali timijan, pa je zelo pomembno vedeti, s kakšnim kemotipom so pripravki pripravljeni. Tako smemo na Hvaru kupljeno rožmarinovo eterično olje (rožmarin kemotip kafra) uživati le po eno kapljico vsake 3–4 dni. 

Domači proizvajalci ob svojem olju kupcem pogosto dodajo tudi s spleta prekopirana navodila, ki veljajo za druge kemotipe, ki so blažji in se jih lahko uživa tudi bolj pogosto. 
Podobna pozornost velja tudi pri timijanu. Ta se pojavlja v šestih kemotipih, od katerih ima vsak svojo tipično kemično sestavo. Posebna pozornost velja tudi pri olju poprove mete. Kljub temu, da je to eterično olje zelo prisotno v bombonih, žvečilkah in raznih sladicah, moramo z njim ravnati zelo previdno, ker že ena kapljica da ogromno okusa. Večja količina lahko povzroča zgago, draženje peri-analnega območja ali iritira žolč in jetra. Zato poiščite dobrega svetovalca ali dobre knjige, preden se odločite ogromno moč eteričnih olj preizkusiti na takšen način. 

Vendar pa vas ne želimo prestrašiti! Ravno nasprotno – vsaka minuta, ki jo investirate v spoznavanje delovanja eteričnih olj, se vam bo obrestovala. Le zavedati se morate, da imate v rokah veliko moč, ki jo lahko uporabite ali zlorabite.

Ključne besede:
eterično olje, certifikat, uživanje, kulinarika, kemotip

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: