Skupaj razkrivamo

15.5.2018

Vse bolezni koreninijo v črevesju 
Razvoj kaskadnih fermentov 
Intervju pripravila: Adriana Dolinar

Dr. Hans Niedermaier (1913–2003), farmacevt in prehranski kemik, je po 70 letih raziskav in razvoja na področju prehranskih dodatkov iz zdravilnih rastlin razvil edinstvene patentirane kaskadne fermente Regulat. Uspešno družinsko podjetje zdaj razvijata in vodita njegova hčerka in vnuk. 

O očetovih dosežkih, pozitivnih učinkih kaskadnih fermentov na zdravje … in o viziji podjetja Dr. Niedermaier (»Iz življenja – za življenje«) smo se pogovarjali z njegovo hčerko dr. Cordulo Niedermaier May. 

Kakšen je bil odnos dr. Hansa Niedermaierja do zdravja in bolezni? Sodeč po izdelkih, ki jih je razvil, očitno ni bil klasičen farmacevt, ki bi zaupal zgolj farmacevtskim pripravkom. 
Da, dr. Hans Niedermaier ni bil le klasičen farmacevt, ampak tudi prehranski kemik. Že davnega leta 1939 je imel pogum ustanoviti podjetje, s katerim je sledil svoji zamisli in viziji »naravnega zdravja«. Tako je svoje prepričanje, da se lahko telo zdravi skozi proces samozdravljenja, če ga le ustrezno podpremo, prenesel v realnost. 

Kaj je dr. Hansa Niedermaierja gnalo v razvoj kaskadnih fermentov, ki spodbujajo samoozdravitvene procese telesa? 
Empirične raziskave o globinskem učinku encimov v naravni medicini so dr. Niedermaierju zagotovile temeljne vpoglede v funkcionalnost telesnih encimov. Ti namreč pomembno sodelujejo pri aktiviranju samoozdravitvenih moči telesa. V človeškem telesu dnevno poteka približno 30 kvadrilijonov biokemičnih reakcij, v katere je vključenih več kot 10 tisoč encimov. Encimi so osnova skoraj vseh telesnih presnovnih funkcij. Težava je v tem, da so encimi v obliki prehranskega dodatka kemično zelo veliki, zato se utegnejo končni encimi slabo vsrkati v telo. Encimi so vedno tudi organsko specifični, zato bi bilo treba v pripravek dodati ogromno količino različnih encimov, ki bi služili vsem presnovnim funkcijam. Ta problem je dr. Hans Niedermaier rešil zelo učinkovito. Namesto da bi ponudil končne encime, pripravljene za uporabo, ki pa so telesu slabo dostopni, je izumil kaskadno fermentacijo zelenjave, sadja, oreščkov in začimb, tako da je izdelek bogat tudi z osnovnimi enotami encimov. Tako predprebavljeni encimi so najmanjše encimske enote, ki jih telo zlahka vsrka in iz njih ustvarja lastne encime tam, kjer jih potrebuje. To pa pomembno vpliva na aktivacijo samoozdravitvenih moči telesa.

Kaskadni fermenti nastanejo z večkratno mlečnokislinsko fermentacijo osnovnih surovin: bio zelenjave, sadja, oreščkov in začimb. Ta postopek naj bi posnemal našo prebavo. Kako, kateri del prebave posnema, in od kod ideja o posnemanju prebave? 
Kaskadna fermentacija je zelo koristna za prebavo hrane in za izboljšanje dostopnosti hranil telesu. To je večstopenjski dinamični proces prebave rastlinskih surovin, ki s pomočjo treh delnih fermentacij (z mlečnokislinskimi bakterijami) posnema naravni prebavni proces, ki ob zaužitju hrane poteka v ustih, želodcu in črevesju.

Mlečnokislinsko fermentirana živila cenijo vse tradicionalne medicine in kulture. Sirotko so svojim pacientom priporočali Hipokrat, Alfred Vogel in drugi, Kitajci pa so denimo s kimčijem (mlečnokislinsko fermentirana zelenjava) okrepili zdravje revnih slojev. V čem so kaskadni fermenti drugačni od sirotke, kislega zelja in zelnice? 
Patentirana kaskadna fermentacija je eden od najboljših načinov za popolno ekstrakcijo koncentrata vitalnih snovi iz rastlin. V tem sodobnem in dinamičnem procesu razgradnje se po vzorcu narave osnovne surovine v več fermentacijskih stopnjah razgradijo na molekularno raven. Kaskadni ferment zato med drugim vsebuje močno koncentracijo fitokemikalij, ki jih rastline uporabljajo za zaščito pred bakterijami, virusi, glivami, UV-sevanjem in drugimi stresi. Vsebuje rastlinske encime, ki se tako pretvorijo v majhne – osnovne – encimske gradnike. Potencialno alergene rastlinske snovi pa se preoblikujejo v nealergene oligopeptide in aminokisline. Tako denimo tudi oreški izgubijo svoj alergijski potencial. Regulatesenca je tako tekočina, bogata z osnovnimi gradniki encimov, z več kot 50.000 fitokemikalijami, antioksidanti, s komponentami fermentnih kultur (osnovni gradniki koristnih mlečnokislinskih mikrobov) in z desnosučno mlečno kislino. V primerjavi s sokom iz kislega zelja gre pri takšnih kaskadnih fermentih za koncentrat vitalnih snovi ne le iz zelja, ampak iz vseh uporabljenih osnovnih surovin. 

Dr. Niedermeier Pharma je družinsko podjetje. Dr. Cordula, ste farmacevtka in znanstvenica. Kdaj ste se pridružili očetu pri njegovem delu? Boste nadaljevali njegovo delo oziroma kakšna je vaša vizija podjetja Dr. Niedermeier? 
Na začetku nisem nameravala delati z očetom. Takoj po študiju farmacije sem ustanovila podjetje in odprla svojo lekarno – z velikim uspehom. Ampak potem je prišlo do prelomnice. Leta 2000 je družinski pes – yorkshirski terier – zbolel zaradi zastrupitve s pesticidi. Moj oče je takrat v svojem laboratoriju ravno eksperimentiral s fermentacijskimi encimi in odločila sem se, da bom psu dala 2 mililitra tega pripravka, ki ga je imenoval Regulat. Naslednji dan je pes skoraj čudežno ozdravel. Ta izkušnja me je pripeljala do tega, da sem leta 2001 prodala lekarno in prevzela podjetje svojega očeta, ki je bilo v tistem času v slabem stanju. Zaprosila sem za patent za kaskadno fermentacijo; na začetku sem se precej angažirala tudi sama ter se vozila od naturopatov do nemedicinskih zdravnikov, da bi jim predstavila Regulat. Zdaj imam 40 zaposlenih in izdelki Regulat so znani po vsem svetu. Vedno je bila osebna stvar srca, da bi čim več ljudem odprla oči, da je mogoče njihovo zdravje in lepoto ohraniti na naraven način. Vesela sem, da lahko z izdelki Regulat vsak dan ponujam zdravje in lepoto najvišjega standarda.

Lahko naštejete nekaj težav, pri katerih kaskadni fermenti Regulat dokazano pomagajo? 
Regulatesenca ponuja celostno podporo telesu, ker ima dokazane imunomodulatorne, protivnetne in antioksidativne učinke. Osnovni gradniki encimov v Regulatu pomagajo pri vzpostavljanju encimskih procesov v telesu, kar se posledično odraža tudi v boljšem delovanju celičnih elektrarn in dvigu celične energije. Vse to vodi v aktivacijo samoozdravitvenih procesov. Za individualne probleme smo razvili posebne pripravke Regulat; eden od takšnih je na primer Regulatpro Artro, ki dokazano prispeva k odpravljanju težav s sklepi. Poleg Regulatesence vsebuje pomembne vitalne snovi za zdravje hrustanca, sklepne tekočine, tetiv, vezi in fascij.

Zdaj proizvajate različne kaskadne fermente za zdravje in lepoto. Regulatpro Hialuron je denimo napitek za lepšo, mladostnejšo in bolj zdravo kožo. Je produkt vašega razvoja. Regulatesenci ste med drugim dodali veganski hialuron. Hialuron v takšni kombinaciji dokazano učinkoviteje doseže kožo kot hialuron brez Regulatesence. Zakaj? 
Regulatpro hyaluron vsebuje hialuronsko kislino z visoko molekularno težo. Ker v želodcu ali črevesju nimamo hialuronidaze (encim, ki cepi hialuron), hialuronske kisline ne moremo razcepiti na manjše delce, zato je tudi vsrkavanje v črevesju omejeno. Z dodajanjem hialurona Regulatesenci se izboljša prav vsrkavanje hialurona, saj Regulatesenca deluje kot nekakšen taksi prevoznik za hialuronsko kislino iz črevesja v krvne in limfne žile. To dejstvo je dokazala tudi raziskava dr. Niedermaier Pharma GmbH. Pokazala je, da hialuronska kislina zaradi Regulatesence prehaja v črevesne celice v 2,5- do 3,5-krat večjih količinah kot hialuron brez »taksi prevoznika«. Tako hialuronska kislina uspešneje doseže območja, kjer je potrebna (koža, sklepi …), posledično pa je seveda večji tudi njen blagodejni učinek.

Vaši pripravki so na voljo v več kot petdesetih državah sveta. Naturopati, holistični zdravniki … so nad kaskadnimi fermenti navdušeni, vse pogosteje jih pri zdravljenju živali uporabljajo tudi veterinarji. Kako pa so jih sprejeli klasični zdravniki, ki večinoma verjamejo le farmacevtskim pripravkom in v medicino, podprto z dokazi? 
Tudi tu se z razlogom kažejo pozitivni premiki. Pripravki Regulat so izdelki izjemne kakovosti. Naši poslovni partnerji poznajo, cenijo in zaupajo našemu podjetju, saj slovi po preizkušenih, nadzorovanih in certificiranih pripravkih. Poleg tega dr. Niedermaier Pharma GmbH učinke pripravkov Regulat preizkuša tudi z relevantnimi znanstvenimi raziskavami. Veliko vlagamo v raziskave, kakršnih za prehranska dopolnila običajno ne opravljajo in tudi niso potrebne. Tako lahko tudi stroki postrežemo z randomiziranimi, placebo kontroliranimi in dvojno slepimi raziskavami ter z raziskavami, opravljenimi na zdravih prostovoljcih. Takšne raziskave so denimo običajne za zdravila. Tako so Univerza za tehnologijo v Münchnu, Prehranska pogodbena raziskovalna organizacija (CRO) in testni laboratorij Bio-TeSys GmbH, Goethejeva univerza v Frankfurtu, Neodvisni raziskovalni inštitut Dermatest GmbH in številni drugi inštituti opravili že več kot 50 raziskav, ki dokazujejo, da pripravki Regulat zagotavljajo celostno podporo našemu zdravju. Najboljše marketinško orodje našega podjetja pa je ozaveščanje o naših izdelkih »od ust do ust«. Vsak zadovoljen kupec pripravkov Regulat o učinkih, ki jih ponujajo, pove naprej. Zakaj? Ker izdelki delujejo! Ker lahko vsaka stranka pove posamezno zgodbo o uspehu! Tudi zdravniki, ki so se srečali s temi pripravki, jih denimo svetujejo za krepitev odpornosti in dvig energije. Zelo dobre izkušnje imajo na primer ljudje s sindromom razdražljivega črevesja, avtoimunskimi obolenji, metabolnim sindromom … 

Bi lahko rekli, da uspeh podjetja Dr. Niedermaier Pharma temelji na celostnem odnosu do zdravja, upoštevanju narave in naravnih procesov, skrbi za najboljše surovine za proizvodnjo pripravkov, tradiciji, razvoju, raziskavah in znanstveno potrjenih dokazih o delovanju pripravkov Regulat? 
Da, načelo našega podjetja je razvijati in proizvajati izredne izdelke, ki temeljijo na naravi, da bi lahko temeljito in v skladu s pravili narave podpirali zapletene strukture človeškega organizma.

Ključne besede:
kaskadni ferment, Regulat, encimi, samoozdravitev, hialuronska kislina, naturopatija, črevesje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: